Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Peru

Ceviche - osvježite se ovim ukusnim jelom od ribe, limete, luka, čilija i korijandera

Profimedia

Ovaj tjedan, u sklopu naše rubrike Svjetska kuhinja na vašem tanjuru, putujemo u Peru i isprobavamo peruansko lokalno jelo koje ima jako puno ljubitelja diljem svijeta pa tako i kod nas. Riječ je o jelu koje se zove Ceviche, svježem i začinjenom jelu s ribom, limetom ili limunom, lukom, čilijem i korijanderom. Popularno je i u Ekvadoru, Čileu, općenito u Južnoj Americi i na Karibima a osim svježe, sirove ribe u kombinaciji s citrusnim voćem, ljutom papričicom i začinima, može sadržavati i škampe i, recimo, avokado.
Jako je važno koristiti samo najkvalitetniju i provjereno svježu ribu za pripremu ovog jela jer iako limunska kiselina prilikom mariniranja donekle prokuha ribu, i dalje se radi o sirovoj ribi na tanjuru. Dobro ju je nabaviti isti dan kad planirate raditi ceviche i do trenutka pripreme je držite na ledu, u hladnjaku. Možete koristiti razne vrste bijele morske ribe, primjerice brancin, oradu, škarpinu ili list.

Sastojci:
70dkg vrlo svježe i visokokvalitetne filetirane ribe (brancin, orada, škarpina…)
1 crveni luk tanko narezan
1 šalica svježe iscijeđenog soka limete ili limuna
1-2 habanero papričice, prerezane na pola, bez sjemenki
2-3 grančice svježeg korijandera
Sol po ukusu
Na sitno narezani korijander za ukras

Priprema:
Narežite ribu na male kockice, stavite u staklenu posudu i prelijte hladnom vodom i 1 žličicom soli; pokrijte i stavite u hladnjak dok pripremate luk i sok od limete.
Narežite luk na tanke kriške, natrljajte ih s pola žličice soli (ili više, po ukusu) i isperite hladnom vodom. Izvadite ribu iz frižidera i isperite je da uklonite sol.
Ribu, polovicu narezanog luka, korijander i ljute papričice stavite u staklenu posudu i sve prelijte sokom limete. Pospite s malo soli. Kako biste minimalizirali kiselost limete, u smjesu možete staviti nekoliko kockica leda. Pokrijte i stavite u hladnjak na oko 5-15 minuta.
Izvadite grančice korijandera i papričice iz smjese. Kušajte ceviche i po potrebi dodajte još soli. Žlicom rasporedite ceviche u zdjele za serviranje, na svaki dodajte narezani luk, pospite sitno nasjeckanim korijanderom i ljutom papričicom te odmah poslužite.