Iz Dikine kuhinje: Savijača od limuna

U novom izdanju naše tjedne rubrike donosimo prijedlog ljetnog menija za ručak i večeru uz pripadajući recept jednog jela, po uzoru na jelovnik iz “Dalmatinske kuhinje” legendarne autorice Dike Marjanović-Radice

Profimedia

I ovaj tjedan nastavljamo s prenošenjem priča i recepata po uzoru na vrsnu poznavateljicu dalmatinske kuhinje, Diku Marjanović-Radicu. Donosimo prijedlog ljetnog menija za ručak i večeru s receptom po izboru ali i neke savjete koje je ova legendarna autorica pisala u svojoj knjizi “Dalmatinska kuhinja”. Nakon što smo se prošli tjedan dotaknuli njezinih savjeta za sastavljanje menija, ovaj put pišemo o Dikinim savjetima kako ugostiti goste. Tako, primjerice, savjetuje da se goste treba primiti s mnogo srdačnosti i da to, zapravo, vrijedi puno više nego obilan obrok. Smatra kako stol treba biti prostrt uredno i brižno, s čistim stolnjakom te da na stolu ne smije ništa nedostajati jer gostima nije ugodno kad se svako malo sa stola treba dizati po nešto ili tražiti od domaćina da im nešto donesu. Valja paziti i da svaki gost ima dovoljno mjesta za stolom, tanjuri im se mijenjaju nakon svakog pojedenog jela te se uvijek poslužuje s lijeve strane i to prvo najuglednijeg gosta. Tu je i nekoliko savjeta iz bontona po kojem se laktovi ne smiju držati za stolom, ne smije se njihati na stolici a prije samo početka jela, potrebno je ubrus staviti preko koljena. Domaćica treba biti uredna, lijepo i čisto odjevena, ljubazna i svima na usluzi.
Sljedeći put ćemo pisati o savjetima Dike Marjanović-Radice za svečane ručkove a do tad donosimo novi prijedlog ljetnog menija s pripadajućim receptom po uzoru na onaj iz njezine kuharice.

RUČAK:
Riža s glavatim kupusom
Primorski žgvacet
Pečeni krumpir
Savijača od limuna

VEČERA:
Melancani, krumpir i rajčice
Pržena jaja
Grožđe, cate

SAVIJAČA OD LIMUNA

Sastojci:

10 kora za savijaču
2 limuna
260ml vode
400g šećera
120g maslaca (plus dodatno za premazivanje kora)
140g brašna
3 jaja (jedno je za premazivanje savijače)
sol
med

Profimedia 

Priprema: 

Operite dobro limune, očistite ih od koštice te ih sameljite zajedno s korom. Smjesu stavite u vodu, dodajte šećer, sol, med i maslac i stavite na vatru te kuhajte oko 20 minuta. Pomiješajte jaja, brašno i žlicu hladne vode, u to ulijte malo smjese od limuna i promiješajte. Vratite sve u posudu u kojoj se kuha smjesa od limuna, stalno miješajte i pustite da prokuha a potom maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi.
U međuvremenu stavite pećnicu na 200 stupnjeva i lim za pečenje namažite maslacem. Stavite dvije kore jednu na drugu te ih namažite rastopljenim maslacem. Na koru stavite dvije do tri žlice dobivene smjese od limuna te zamotajte. Ponovite postupak dok ne napravite pet savijača. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite oko 40 minuta. Poslužite sa sladoledom i listićima mente te pospite sa šećerom u prahu.