Nakon što smo prošli tjedan krenuli s feljtonom ljetnih jelovnika po uzoru na Diku Marjanović-Radicu, vrsnu poznavateljicu dalmatinske kuhinje koju je sama istražila i dokumentirala u svojoj slavnoj kuharici “Dalmatinska kuhinja” i ovaj tjedan donosimo jela koja ona preporučuje jesti tijekom ljetnih mjeseci. Naime, Dika Marjanović-Radica svojim je čitateljima spomenute kuharice složila jelovnike - ili kako ona kaže jestvenike - po godišnjim dobima koji prate sezonske namirnice, njegujući tako tradiciju ali i zdrav način prehrane.
Valja napomenuti da je i u svojoj kuharici napominjala na koji se način se pristupa sastavljanju menija pa vam ovaj put, prije nego predstavimo ovotjedni jelovnik uz jedan pripadajući recept - a to su prženi patlidžani s umakom od rajčice - otkrivamo i nekoliko Dikinih savjeta o sastavljanju jelovnika.
Tako primjerice, savjetuje da se, prije sastavljanja jelovnika, treba uzeti u obzir s kojom svotom se raspolaže, potom broj članova koji se trebaju nahraniti ali i koliko im je godina, čime se bave, kako im je zdravlje jer, znajući sve to, valja rasporediti namirnice i hranjive stvari. Napominje i da što je brojnija obitelj, domaćica mora servirati izdašniju i zasitniju hranu a kako bi u tome postala što vještija - treba vježbati i sticati iskustvo. Ovaj jelovnik koji danas predstavljamo je klasičan, jednostavni jelovnik za obitelj koji domaćica dnevno sastavlja, a ne uključuje mnogo novaca za pripremanja kao ni puno vremena za izradu. Sljedeći put ćemo pisati o tome što služiti kad vam dođu gosti a do tad pogledajte prijedlog još jednog jelovnika uz recept po uzoru na onaj iz Dikine kuharice - Pržene melancane (padlidžan) s umakom od rajčica.

RUČAK:
Juha domaći rezanci
Bravetina kuhana
Pržene melancane s umakom od rajčica
Grožđe, cate

VEČERA:
Blitva s rajčicama
Jaja na ulje

iz dikine kuhinje prženi patlidžani s umakom od rajčice
Profimedia 

Prženi patlidžani s umakom od rajčice

3-5 patlidžana
sol
brašno
ulje
za umak:
1/2 kg rajčica (mesnate)
3 žlice ulja
2 češnja češnjaka
1 luk
selen
peršin
sol i papar

Priprema:

Patlidžan nabockati vilicom i držati u vodi dva sata da voda izvuče kiselinu. Potom ih dobro oprati, narezati po dužini, posoliti, poklopiti s nečim teškim i ostaviti još sat vremena da se odgorče. Potom ih treba dobro ocijediti, pobrašniti sa svih strana i zapržiti u vrućem ulju do zlatne boje.
U međuvremenu, od rajčica i ostalih sastojaka napraviti šalšu kojom ćete kasnije preliti pržene patlidžane, sve još malo prokuhati te poslužiti uz kuhano meso ili krumpire.