Noma slavi TREĆU - tako zasluženu Michelinovu zvjezdicu

Nakon dugih četrnaest godina chef Redzepi i Nomin tim imaju veliki razlog za slavlje

Profimedia

Jedan od najslavnijih restorana na svijetu, kopenhaška Noma, predvođena vrhunskim chefom Reneom Redzepijem, ovih dana ima važan razlog za slavlje. A razlog se nalazi u trećoj, već odavno zasluženoj Michelinovoj zvjezdici, zvjezdici koja je kruna dugog puta građenog ne samo na vrhunskom konceptu već i na predanom radu, prepoznatljivosti, izuzetnim projektima te nezaboravnim jelima... Treća zvjezdica bila je svojevrsni test strpljenja jer nakon što je u svojih 18 godina postojanja restoran Noma 2005. osvojio prvu zvjezdicu te 2007. drugu, put do treće je bio vrlo dug.

Profimedia  Chef Rene Redzepi

S tri Michelinove zvjezdice Noma savršeno odgovara opisu koji prema Michelinovom vodiču tri zvjezdice i predstavljaju - "Exceptional cuisine, worth a special journey!”, doživljaju koji prema ovom vodiču trenutno možete doživjeti u nekom od 137 svjetskih restorana. Noma je više od restorana, to je mjesto koje je okupljalo te okuplja generacije progresivnih i kreativnih kuhara, onih koji spremno rastu uz vrsno mentorstvo chefa Redzepija te nastavljaju s uspješnim karijerama diljem svijeta, mjesto koje širi granice uvijek izuzetnim sezonskim jelovnicima, odabirom namirnica, primjenom održivosti te projekata poput gostovanja diljem svijet te Nominog fermentacijskog laboratorija.

Profimedia  Noma

Sve to je razlog za uspjeh i iskrenu sreću kako chefa Redzepija, Nominog tima, brojnih kolega ali i gastro zajednice.

“Potpuno sam iznenađen, osjećam nešto što nikada prije nisam osjećao, ne znam kako to opisati. Jako, jako, jako sam iznenađen. Sretan sam što je ovdje sa mnom i dio mog tima. Imali smo dvije zvjezdice od, čini mi se 2007. godine, to je 14 godina čekanja, ali bili smo strpljivi. U jednom trenutku mislili smo da se to nikada neće dogoditi" riječi su slavnog chefa kojima je na samoj dodjeli, iznenađen i sretan, komentirao treću, tako zasluženu, Michelinovu zvjezdicu, onu koju je Nomin tim proslavio glasno, veselo i naravno radno, pripremajući novi jesenski jelovnik koji već sada privlači nekim od najavljenih namirnica.

Profimedia  Noma

Na dodjeli Michelinovih nagrada nordijskim restoranima uz Nomu i norveški je Maaemo osvojio treću zvjezdicu te je odlikovan i zelenom zvjezdicom za održivost. Trenutno je u Danskoj 18 restorana ovjenčano s 1*, 7 restorana s 2* i 2 restorana s 3*; u Norveškoj 9 restorana s 1*, 1 restoran s 2* te 1 restoran s 3*. U Švedskoj posluje14 restorana s 1*, 4 s 2* i 1 s 3* dok je u Finskoj 1* dodijeljena ukupno sedam restorana dok na Islandu jednom restoranu.