Mandarine u salati? Može!

I ovaj tjedan donosimo još jedan zanimljivi recept s ovim omiljenim jesenskim voćem

Profimedia

Kako smo i najavili, sljedećih tjedana, dok su mandarine u sezoni, bavit ćemo se receptima koji sadrže ovo sočno jesensko voće. Zadnji put smo ih stavili u palačnike a ovaj put mandarine idu u - salatu!

Riječ je o laganom i ukusnom jelu koje sadrži rikolu, pečenu ciklu, pinjole te, po želji i kozji sir. Preljev za salatu baziran je na soku od mandarine pa možemo reći da je mandarina zaista glavna zvijezda ovog ukusnog jela.

Sastojci:
4 srednje cikle
2 mandarine, oguljene i narezane
1 ljubičasti luk
Šalica svježeg kozjeg sira
¼ šalice prepečenih pinjola
Šalica svježe rikole

Preljev:
1/4 šalice svježe iscijeđenog soka od mandarine
2 žlice bijelog balzamičnog octa
¾ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice Dijon senfa
1 žlica meda
sol i papar po ukusu

Priprema:
Prvo ispecite ciklu - zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ciklu stavite na veliki komad folije, pokapajte maslinovim uljem, soli i paprom. Čvrsto zamotajte i stavite na lim za pečenje. Pecite otprilike 45 minuta ili dok ne omekša. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi, koru očistite papirnatim ručnicima i narežite na komadiće. Potom tostirajte pinjole, oko pet minuta.
Sad je vrijeme za preljev - pomiješajte sve sastojke u maloj zdjeli, polagano umiješajte maslinovo ulje dok se preljev ne emulgira.
U zdjelu stavite rikolu, dodajte ciklu, mandarine i narezani ljubičasti luk. Pospite s pinjolama i, po želji, sa kozjim sirom. Zatim prelijte s preljevom i dodajte još soli i papra ako želite. Poslužite odmah i uživajte!