Jeste li i vi sretni što je počela sezona mandarina? Mi očito jesmo i jako se radujemo isprobati razne recepte s ovim voćem. Uostalom, kako uopće zamisliti jesen i zimu bez mandarina…
Mandarine su kiselo slatko citrusno voće podrijetlom iz jugoistočne Azije. Jako su zdrave - pomažu kod prehlada i viroza jer su odličan izvor vitamina C; dobre su za mršavljenje jer imaju mali udio soli i masti, zahvaljujući vlaknima mogu poboljšati našu probavu a i prirodni su antiseptik.
Na našem se području uzgajaju od početka 20. stoljeća - doputovale su iz dalekog Japana kao poklon japanskog konzula koji je trgovao s tadašnjom Kraljevinom Jugoslavijom. Najpoznatije mandraine su, naravno, one iz doline rijeke Neretve, između Ploča, Metkovića i Opuzena. U tom području raste više od milijun sadnica ovog voća, koje već početkom rujna krene dozrijevati. Neki podaci govore da godišnje daju i do 60 tisuća tona plodova koji se potom razvoze diljem zemlje. Kod nas se uzgaja desetak glavnih sorti, od najranije ichumare, koja dozrijeva već sredinom rujna, pa sve do sorte unshiu owari, s kojom se sezona mandarina zaključuje u prosincu.

profimedia-0211523482
Profimedia 

Narednih tjedana pisat ćemo o sokovima, namazima, umacima pa i salatama s manadrinama, no za početak donosimo jedan zanimljiv recept - palačinke s mandarinama!
Evo što vam sve treba!

Sastojci:
Za palačinke:
1 šalica mlaćenice
1 šalica kiselog vrhnja
1 veliko jaje
2 žličice čistog ekstrakta vanilije
1¼ šalice univerzalnog brašna
½ šalice granuliranog šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
½ žličice morske soli
4 žlice neslanog maslaca
1/3 šalice mascarponea

Za umak:
1/2 šalice svježeg soka od mandarina (od oko 4 mandarine)
1/3 šalice granuliranog šećera
3 žlice likera od naranče
4 žlice neslanog maslaca, narezanog na kockice
1/4 žličice soli
3 mandarine, oguljene, narezane na kriške

Priprema:
Prvo napravite umak - u srednjoj tavi na umjerenoj vatri, stavite kuhati sok od mandarina, šećer i liker, miješajući dok se šećer ne otopi. Dodajte maslac, komad po komad, miješajući dok se ne sjedini prije nego što dodate još. Umiješajte sol i nastavite pirjati 5 minuta ili dok se umak ne zgusne do konzistencije sirupa. Kriške mandarine umiješajte u topli umak.

Za palačinke u velikoj zdjeli umutite mlaćenicu, kiselo vrhnje, jaje i vaniliju. U srednjoj zdjeli umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Lagano umiješajte smjesu brašna u smjesu s mlaćenicom dok tijesto ne postane jako grudasto (to je ključno za lagane i pahuljaste palačinke).
Ispecite palačnike na tavi te ih stavite na tanjure. Svaku porciju prelijte umakom, dodajte žlicu mascarponea i odmah poslužite.