Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na gala večeri primljena 42 nova člana udruge

Ceremonija Grand Chapitre održava se jednom godišnje, a ovo je prva održana u Hrvatskoj u rovinjskom hotelu Grand Park. Posebna atrakcija okupljanja bila je i škola kuhanja slavna Lidije Bastianich

Grand Chapitre - CdR - 01 Izvor: Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

Hrvatska podružnica međunarodnog gastronomskog udruženja Chaîne des Rôtisseurs, u partnerstvu s Maistra Hotelima, organizirala je prvi hrvatski Grand Chapitre u Rovinju. Grand Chapitre je godišnja svečanost, koja podrazumijeva svečanu inauguraciju, na kojoj su u hrvatsku podružnicu primljena čak 42 nova člana te gala večeru, koja je održana u Grand Park Hotelu. Posebna atrakcija toga događanja bila je škola kuhanjaa svjetski poznate chefice Lidije Bastianich, porijeklom upravo iz Istre, tijekom koje su članovi saznali male tajne velike kulinarske TV zvijezde.

 Izvor: Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

U četiri dana, koliko je trajao Grand Chapitre, strani članovi udruge Chaîne des Rôtisseurs na atraktivnim destinacijama Istre kušali su probrana jela, vina i maslinova ulja u restoranima članovima hrvatske udruge - Cap Aureo Signature Restaurant (Grand Park Hotel Rovinj), Pergola pod vodstvom chefa Fabricija Vežnavera u Zambratiji te Giannino u vlasništvu rovinjske ugostiteljske obitelji Pellizzer.

Tijekom dnevnih izleta gosti su posjetili OPG Fatorić, gdje su kušali tradicionalne istarske specijalitete, posjetili su i vinski podrum Matošević, te uživali u plovidbi brodom kroz jedinstveni krajolik Limskog kanala do čuvenog restorana Viking te obišli maslinike obitelji Lupieri gdje je održana radionica maslinovog ulja.

Škola kuhanja slavne Lidije Bastianich
Izvor: Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

U vrijeme nastanka, udruženje Chaîne des Rôtisseurs bilo je lanac francuskih pečenjarnica, majstora pečenja gusaka na ražnju, i od 13. stoljeća promiče kulturu blagovanja, povezuje profesionalce iz svijeta kulinarstva, ali i brojne gastronomske entuzijaste. Sjedište je udruge u Parizu, a svaka država članica (bailliage) ima vlastito sjedište s predsjednikom (bailli) odgovornim za razvoj chaînea u vlastitoj zemlji. To uključuje i redovito organiziranje sastanaka i okupljanja članova u restoranima, vinarijama i maslinicima profesionalnih članova kao i priređivanje godišnje svečanosti (chapitre) koja podrazumijeva svečanu inauguraciju novih članova te gala večeru.

 Izvor: Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

 Atmosferu s prvog hrvatskog Grand Chapitrea okusite i u našoj galeriji fotografija.

Hrvatsko gastronomsko društvo Chaîne des Rôtisseurs utemeljeno je 2018., a broj članova se povećava svake godine. Ono okuplja ljude koji cijene kvalitetnu hranu te pomno odabrane profesionalne članove. Od osnutka društvo je organiziralo mnoga okupljanja članova, a posebna misija je omogućavanje domaćim mladim kuharima i sommelierima da u specijaliziranim školama unaprijede znanje te sudjeluju u međunarodnim natjecanjima. Unutar projekta 'Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti', koji podržava i financijski podupire Ministarstvo turizma, društvo je održalo i nekoliko on-line radionica te tri ciklusa radionica o vinu, maslinovom ulju i viskiju.

Magazin

Royals