Medenjaci su pravi blagdanski kolačići - slatki su, imaju razne prigodne oblike i možemo ih raditi zajedno s djecom. Tijesto se radi od brašna, praška za pecivo, šećera i jaja te se aromatizira začinima i medom kojeg se u tijesto miješa gotovo vrelog. Zatim slijede blagdanski začini - cimet, klinčići, limunova kora, kardamom a kad je tijesto spremno, razvalja se i od njega se, uz pomoć kalupa, izrađuju razni prigodni oblici poput snjegovića, zvjezdica, jelki i slično.

making-g79c2b4d1b_1920.jpg
Pixabay 

No, ako ste možda mislili da su ovi kolačići popularni tek u novije vrijeme, varate se. I naše bake su ih redovno radile i to po raznim receptima koje možemo naći u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Među receptima tamo nalazimo one za jednostavne medenjake, za hvarske, bračke, dalmatinske ili pak sinjske. Mi ćemo danas raditi dalmatinske medenjake a kako, provjerite u nastavku!

Sastojci:
40 dkg brašna
1 žlica sode bikarbone
15 dkg šećera u prahu
3 žlice meda
3 jaja
klinčići
cimet
muškatni oraščić
kora 1 limuna
sol
oguljeni bademi

profimedia-0402001404.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prosijati brašno, dodati mu sodu bikarbonu, šećer, med, jaja, začine te od toga napraviti tijesto. Kad se dobro razvuče, od tijesta uz pomoć kalupa napraviti željene oblike te u svaki, u sredini, utisnuti po pola oguljenog badema te peći u pećnici.