Tko ne bi volio tartarski umak? Spoj majoneze, kapara, kiselih krastavaca, vlasca i peršina idealan je prilog jelima poput prženih lignji, pohanog mesa, ribljih štapića, fish & chipsa pa čak i kamenica. Potječe iz Francuske a pojavio se u Europi sredinom devetnaestog stoljeća, kada je majoneza već bila dominantna na stolovima europskih sladokusaca. To je zapravo vrlo jednostavan i lagan umak koji ne zahtijeva vrijeme i energiju. Idealno je rješenje kad vam dođu neočekivani gosti a ako ne znate kako ga napraviti, samo slijedite upute u nastavku!

Sastojci:
3 žumanjka
1 žličica senfa
1 žličica bijelog vinskog octa
250 ml repičinog ulja
1 žličica svježeg estragona, nasjeckanog
1 žličica svježeg vlasca, nasjeckanog
1 žličica svježeg nervnjaka, nasjeckanog
1 žličica svježeg peršina, nasjeckanog
2 mala kisela krastavca
2 žličice nasjeckanih kapara
sol
papar

profimedia-0528892464.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo ćemo napraviti majonezu: u posudi ćemo umutiti žumanjak, ocat i senf dok se dobro ne sjedine. Polako ćemo dodati repičino ulje u ravnomjernom mlazu nastavljajući miješati dok se ne emulgira. Krastavce sitno narežemo i dodamo u majonezu zajedno s kaparima i nasjeckanim začinskim biljem. Kušamo i po potrebi začinimo solju i paprom. Čuvamo u hladnjaku do posluživanja.