Hladni dio godine idelano je doba za uživanje u jelima koja se pripremaju od korjenastog povrća. Naizgled skormno, ovo je povrće riznica hranjivih tvari te ono koje je puno više od dodatka za pripremu juha i variva. Zato danas govorimo o mrkvi koja sadrži obilje hranjivih tvari poput eteričnih ulja, pigmenata i karotenoida od kojih crvena i grimizna mrkva sadrže više antocijanina i likopena, narančasti plodovi beta-karotena, a žuta lutein i ksantofile. Zdravi korijen mrkve mora biti čvrst, gladak i snažne boje.
Manji plodovi su slađi, a snažnija boja znači i veću koncentraciju zdravih nutrijenata. Važno je zapamtiti da ne kupujte mekanu i napuknutu mrkvu, jer upravo čvrsta i zdrava je odlična za konzumiranje sirove s različitim umacima, kuhanu u juhama, temeljcima, varivima, umacima, ali i pečena te kao dodatak obožavanoj torti od mrkve. Mrkvu narezanu na manje komade glazirajte na tavi na maslacu te uz dodatak češnjaka, ružmarina, meda i senfa pripremite neodoljiv prilog ili samostalno jelo.
A jelo koje nas je ugodno iznenadilo je namaz od mrkve. Cijenom izuzetno povaljan ovaj domaće pripremljeni namaz poslužite uz svježe kriške kruha, grisine ili krekere te uz svježe rezano povrće, za svakodnevni obrok kao i za party druženja.
Domaći namaz od mrkve
Sastojci:
5 većih mrkvi
4 češnja češnjaka
maslinovo ulja
voda
sol, papar
Priprema:
Zagijte pećnicu na 200 stpnjeva. Plodove mrkve operite, ogulite i narežite na kolutiće.češnjeve češnjaka očistite te nožem nasjeckajte na krupnije komade. Mrkvi i češnjak začinite dodatkom soli, papra i malo maslinovog ulja. Dobro promiješajte. Pecite oko sat vremena. Pečeno blendajte u blenderu, po potrebi dodajte malo vode i maslinovog ulja. Po želji dodatno začinite. Poslužite.