Nema blagdana bez speculaas keksića koji se tradicionalno peku u vrijeme Božića a u Nizozemskoj i Belgiji i ranije, za blagdan Sv. Nikole. Riječ je o začinjenim keksima - koriste se đumbir, klinčići, cimet, muškatni oraščić - koji na sebi imaju neku sliku ili figuru, najčešće tradicionalnog motiva vezanog za život i blagdan Sv. Nikole. Motiv je uglavnom uz pomoć kalupa otisnut na jednoj strani keksa, dok druga strana keksića ostaje ravna. Ovi su keksići su smeđe boje, tanki su a izgled i način izrade ovisi o zemlji. Tako su primjerice belgijski speculaasi jako začinjeni, njemački su blaži dok oni nizozemski podsjećaju na kolač.

profimedia-0217758264.jpg
Profimedia 

U nastavku doznajte kako kod kuće napraviti ove blagdanske keksiće i to po receptu slavne Marthe Stewart.

Sastojci:
3.5 šalice višenamjenskog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1.5 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
3/4 žličice mljevenog kardamoma
1/4 žličice mljevene mace
1/4 žličice svježe mljevenog bijelog papra
Prstohvat mljevenog klinčića
1.5 štapić neslanog maslaca, omekšalog
1 šalica svijetlosmeđeg šećera
1/3 šalice vode
Slastičarski šećer, za posipanje

profimedia-0313235238.jpg
Profimedia 

Priprema:

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić, kardamom, bijeli papar i klinčiće u velikoj zdjeli.
Miješajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Umiješajte polovicu smjese brašna. Istucite u vodi, zatim u preostaloj mješavini brašna. Od tijesta oblikujte tri kuglice, svaku potapšajte na debljinu od 2.5 cm, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Kad je tijesto spremno, površinu i kalupe lagano pospite slastičarskim šećerom. Razvaljajte tijesto te odrežite komad tijesta otprilike veličine kalupa. Kalup čvrsto utisnite u tijesto, preokrenite i valjkom za tijesto lagano prevucite preko tijesta. Preokrenite i utisnite na lim obložen papirom za pečenje. Nožem odrežite višak tijesta. Vrhovima prstiju lagano izvadite tijesto iz kalupa i stavite ga na lim za pečenje. Ponovite sa svakim keksićem i kad su svi gotovi, zamrznite ih dok se ne stegnu, oko 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Stavite lim s kolačićima u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 120. Pecite dok se kolačići ne stvrdnu i tek počnu poprimati svjetlozlatnu boju oko rubova, 55 do 65 minuta. Pustite da se ohlade i poslužite.