U potrazi ste za darom za pod bor, za dragu osobu (ili možda vas osobno) koju uživa u svijetu kuhanja, recepata, chefova, priča, inspiracije? Naš je prijedlog knjiga. Kuharica, meomari, masterpiece koji svjedoči trenucima za pamćenje vezanim uz pojedini restoran ili slavnog chefa. Kuharice i knjige gastronomske tematike već su godinama apsolutni su hit, one koje su stekle status cofees table knjiga, one su vrata u izuzetno zanimljiv svijet u kojem ne samo da smo u prilici usavršavati svoje vještine već uživati u iskustvu sa svih strana svijeta, putovati, učiti te biti korak bliže impresivnim pojedincima. Izbor knjiga ove tematike je izuzetan a naš su izbor knjige koje su nedavno stigle na tržište a koje su nas oduševile kako sadržajem tako i izgledom (ne samo korica već i između korica). 

Taste: My Life Through Food

Taste: My Life Through Food
Goodreads 

Ukoliko u priče iz svijeta hrane i pića volite zaroniti kroz osobne doživljaje pojedinaca, knjiga “Taste: My Life Through Food” američkog glumca Stanleyja Tuccija, odličan je odabir. To potvrđuje i činjenica da je u kratko vrijeme od izdavanja ova knjiga osvojila brojne bestseller titule te da se na Amazonu, u rubrici Culinary Biographies & Memoirs nalazi na 1. mjestu. Razlog tome je jednostavan – osim što Tucci privlači svojim filmskim uspješnicama on je poznat kao iskreni zaljubljenik u hranu i pića što potvrđuje i do sad objevljenim kuharicama, izuzetno popularnim serijalom snimanim u Italiji te popularnosti koji privlači i na društvenim mrežama. Ova je knjiga skup memoara, knjiga koja se lako čita, ona koja je prožeta dozom britkosti, uspomenama iz djetinjstva ali i velikih životnih pobjeda. A sve to iz želje da slavi uživanje u gastronomskim putovanjima ali i pripremi obroka kod kuće začinjenim pričama.

Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean

Noma 2.0
Noma 

Naziv knjige 'Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean' te impresivno plavi cover samo su okvir za sve ono što ljubitelje kuharica koje to nisu očekuje kroz sadržaj i fotografije. Ova knjiga od 352 stranice je svojevrsna kompilacija od 200 recepata koji su u Nomi kreirani i posluživani kroz zadnje četiri godine, jela koja su više od tanjura, jela koja su doživljaj, dio iskrene priče o Nomi, chefu Redzepiju i Nominom timu. Svako jelo priča priču i kroz fotografije koje potpisuje fotografkinja Ditte Isager, Nomina stalna suradnica. Ova je knjiga odraz vremena od zatvaranja restorana 2018., preseljenja na novu lokaciju do danas, odraz Nomine priče o sezonalnosti, korištenju isključivo lokalnih namirnica i sastojaka, priča o lovu ali i tek ubranom ljetnom grašku, fermentaciji, estetici tanjura, pomicanju granica, kreativnosti, izazovima, kulturi... Tim autora, chef Rene Redzepi i njegovi bliski suradnici Mette Søberg i Junichi Takahashi, ističu kako je knjiga namijenjena svima, foodiejima, chefovima, umjetnicima i zaljubljenicima u umjetnost, kreatorima te sim čitateljima koji su nošeni idejom kako ponekad jedna osoba može promijeniti sve. Moćno, zar ne?! Posebno ukoliko znate da Noma hrabro korača u budućnost.

Unreasonable Hospitality: The Remarkable Power of Giving People More Than They Expect

Will Guidara knjiga
Optimism Press 

Knjiga Willa Guidare svjetlo dana je ugledala krajem listopada 2022. te je u vrlo kratko vrijeme dosegla prvo mjesto u Amazonovoj rubrici Customer Relations. Kako i ne bi ukoliko znate da je autor knjige osoba koja je s 26 godina zakoračio u Eleven Madison Park, restoran koji je 11 godina kasnije bio proglašen najboljim restoranom na svijetu. Koraci koji su doveli do toga bili su dio stalne transformacije restorana, radikalnih promjena, te iskrenog odnosa između kuhinje restorana te tima koji je odrađivao izuzetan posao u veličanstvenoj unutrašnjosti samog restorana, je ključ uspjeha ovdje se temeljio na vrhunskoj usluzi, kako prema gostima restorana tako i prema čitavom timu, onoj iza koje je snažno stajao upravo Will Guidara. Kroz stečeno iskustvo on je postao primjerom koji potvrđuje kako danas svaki biznis može odabrati biti poput hospitality biznisa, a svi mi oni koji obične aktivnosti možemo pretvoriti u jedinstvena iskustva. Njegove priče kroz knjigu začinjene su pričama velikana kao što su Daniel Boulud i Danny Meyer, a autor kroz djelo poziva sve da pronađu magiju u onome što rade, zbog sebe samih, ljudi s kojima rade, za ljude kojima služe. Knjiga privlači kako naslovnicom tako i činjenicom da se priča i iskustvo Willa Guidare nalaze na čak 288 stranica.

Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things

Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things
Goodreads 

Svaka nova knjiga globalno omiljenog chefa Yotama Ottolenghija ona je koja privlači i bez da se zaviri na stranice izdanja. Isto vrijedi za drugo izdanje iz edicije Ottolenghi Test Kitchen. Prva knjiga, Ottolenghi test Kitchen: Shelf Love, izašla je na jesen 2021. te ukazala na odličan smjer koji počiva na učenju i praktičnom usvajanju odličnih rješenja bez obzira koliko dobro znate kuhati. U knjizi Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things na više od 250 stranica, Yotam Ottolenghi čitatelje uvodi u svijet obilja začina, dodataka i umaka, u svijet food accessorisea za svaki vaš budući obrok. Autor maestralno podučava kako pripremiti potrebne zalihe ali i kako uživati u mariniranoj feti, pečenom slanutku koji možete dodati salati ali i omiljenoj juhi. U knjizi ćete otkriti kako se priprema palenta pizza nadjevena s rajčicama začinjenim začinom za’atar ali I kako pripremiti savršene bruschette i umak za tjesteninu. Osim recepata ova knjiga otkriva savjete vezane uz tehnike ali i kuhinjski alat koji će vam biti od pomoći.

Down and Out in Paradise

Down and Out in Paradise
Goodreads 


U listopadu ove godine izašla je i knjiga o slavnom chefu i autoru Anthonyju Bourdainu, ‘Down and Out in Paradise’. Riječ je o knjizi koja se bavi životom i karijerom tragično preminulog Bourdaina, a koja je i prije objave izazvala lavinu komentara. Naime, neki od prijatelja i obitelji pokojnog kuhara kritiziraju biografiju, ‘Down and Out in Paradise’ navodeči da je netočna, ispunjena bolno intimnim detaljima o Bourdainovom životu uključujući i poruke između Bourdaina i njegove djevojke, glumice Asije Argento, koje su izmjenjivali satima prije njegova samoubojstva 2018. Pisac i novinar Charles Leerhsen temeljio je knjigu na više od 80 intervjua i dokumenata, tekstova i e-mailova s Bourdainova prijenosnog računala. Brat kuhara, Christopher Bourdain, nazvao je biografiju uvredljivom, klevetničkom izmišljotinom, piše The New York Times. Rekao je novinarki Kim Severson da su dijelovi knjige "izmišljeni" ili "potpuno pogrešni", i zahtijevao od Simon & Schuster da ne objave knjigu bez ispravljanja određenih detalja koje je smatrao pogrešnim, no izdavači su to odbili. Čak su i bivši Bourdanovi kolege odbili davati izjave za knjigu a Asia Argento je rekla da knjigu nije pročitala. I mnogi fanovi života i djela Anthonyja Bourdaina nisu zadovoljni s knjigom, smeta im što se toliko bavi njegovim samoubojstvom dok su neki zaključili da riječ o dobro napisanoj knjizi koja potiče na razmišljanje.
Anthony Bourdain bio je poznati američki kuhar, pisac i televizijska zvijezda, jedan od najboljih svjetskih šefova kuhinje. Televizijsku je slavu stekao serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima Anthony Bourdain: No Reservations u sklopu čega je posjetio i Hrvatsku 2012. godine.

Raising the Bar: A Bottle-by-Bottle Guide to Mixing Masterful Cocktails at Home

Raising the Bar: A Bottle-by-Bottle Guide to Mixing Masterful Cocktails at Home
Chronicle Books LLC 

Neizostavni vodič za sve koji uživaju u moćnom svijetu miksologije a željni su učiti kako najbolje pripremiti razno razne koktele kod kuće. Profesionalci poručuju kako za pripremu odličnog koktela postoji formula: piće + šećer + izvor kiselosti/gorčine = ukusni koktel a upravo na toj ideji počiva i oba knjiga koja vas na zanimljivi način vodi kroz poglavlja u kojima učite kako pripremit one jednostavne ali koktele koji su rezultat kreativnosti. Knjiga je savršena svima koji tek ulaze u impresivni svijet miksologije, onima koji su za buduća kućna druženja zainteresirani za pripremu jednostavnih ali odličnih koktela, koktel entuzijaste te sve koji žele učiti te usavršiti znanje kako i od malo sastojaka pripremiti odlične kombinacije. Knjiga Raising the Bar: A Bottle-by-Bottle Guide to Mixing Masterful Cocktails at Home dolazi na više od 300 stranica a na tržištu je dostupna od kraja studenoga.