Jedna od najpopularnijih namirnica ljeta su tikvice. Osvajaju neutralnim okusom, izdašnošću te činjenicom da su osnova za brojne odlične recepte; juhe, salate, rižota, popečke, složence... Ali što se dogodi kad slavni Stanley Tucci u sklopu serijala “Searching for Italy” posjeti popularnu obalu Amalfi te otkrije jelo spaghetti alla Nerano u popularnom restoranu Lo Scoglio da Tommaso? Dogodi se trend! Naime, ovo se regionalno jelo s tikvicama koje se priprema od špageta, tikvica, sira i bosiljka, zahvaljujući spominjanu u nastavku popularnog serijala vinulo u must eat dish diljem američkog kontinenta.
U toj se epizodi (Naples and the Amalfi Coast, prva epizoda prve sezone) pri posjetu restoranu Lo Scoglio čiji je chef Tommaso De Simone, slavni Tucci osvrnuo kako on sa suprugom Felicity Blunt redovno priprema ovo jelo ali ga je zanimalo rade li to ispravno. Ispostavilo da se da baš I ne, jer za početak Tucci je tikvice pirjao umjesto da ih je pržio u dubokom ulju. Tajna odličnog ukusa je i u dodatku maslaca, što je posebnost u pripremi jela rukom samog chefa, a najvažniji je sastojak i pasta koja priprema isključivo netko iz obitelji. Posebnost je i u pripremi te posluživanju ovog jela, jer ono se odvija četveroručno, dok jedna osoba poslužuje tjesteninu i tikvice druga dodaje mješavinu sireva. Recept chefa spaja najbolje od slatkastih mladih tikvica, aromatičnog bosiljka i neodoljivog okusa parmezana. Donosimo recept dovoljno izdašan za poslužiti 4 tanjura.
Spaghetti alla Nerano
Sastojci:
suncokretovo ulje za prženje
6 srednje velike tikvice
sol, svježe mljeveni crni papar
400 g špageta
ribani Parmigiano Reggiano, preporuka 2 godine star (u zamjenu možete koristiti i sir Provolone del Monaco ili Caciocavallo)
malo svježeg bosiljka, odvojite listiće
Priprema:
Zagrijte ulje za prženje u tavi za prženje. Tikvice operite i narežite ma kriške te ih pržite u dubokom vrelom ulju sve dok ne poprime zlatnu boju. Ocijedite ih, smjestite u posudu i odložite u hladnjak kako bi se odmorile i omekšale kroz sljedeća dva sata. Skuhajte tjesteninu prema uputama te sačuvajte dio vode od kuhanja. Zagrijte tikvice u velikoj tavi uz dodatak 2 grabilice vode od kuhanja tjestenine i uz malo soli te mljevenog papra (po želji). Miješajte kako biste dobili kremastu teksturu. Kuhane špagete ocijedite te dodajte tikvicama. Tavu sklonite s vatre, dodajte nekoliko vrhom punih žlica naribanog sira, sve dobro promiješajte. Podijelite u 4 porcije, svaki tanjur dodatno začinite ribanim sirom te s nekoliko listića svježeg bosiljka. Tajna u pripremi ovog jela je i u tome što chef pred sam kraj dodaje i malo maslaca.