Marcipan je slastica koja je poznata stoljećima, a tajna okusa se krije u sadržaju prvoklasnih badema i šećera. Moguće ga je kupiti u trgovinama ali naša je preporuka da se okušate u pripremi kod kuće, dovoljno je pripremiti bademovo brašno, šećer u prahu i ekstrakt badema. Pod pojmom marcipan se često susrećemo s receptima za pripremu marcipana, paste od badema (sadrži veći udio badema od marcipana) i frangipane, kremu od badema koja se koristi kao baza za tartove i slastice a priprema se od maslaca, šećera, bademovog brašna ili bademove paste. Za pripremu klasičnog marcipana pripremite sitno mljevene bademe ili bademovo brašno, po mogućnosti od bademe (blanširane) bez ovojnice jer će bademi s ovojnicom smjesi dati na tamnijoj boji.

Sastojci:
100 g bademovog brašna
230 g šećera u prahu
½ žličice bademovog ekstrakta
2 žlice vode

Priprema:

Ukoliko samostalno pripremate bademovo brašno, bademe je potrebno kratko blanširati, oguliti im kožicu i dobro posušiti. Sameljite u blenderu ili ručnom mlincu te, ako je potrebno, ponovite postupak jer bademi moraju biti sitno samljeveni. Bademovo brašno pomiješajte sa šećerom te miksajte. Važno je umiješati i ostatak smjese koji će se uhvatiti uz rubove posude. Dodajte vodu te ekstrakt te miksajte 1 do 2 minute. Ukoliko vam je smjesa suha dodajte još malo vode. Smjesa mora biti poput mekanog plastelina koju ćete potom kratko mijesiti rukama. Potom smjesu zarolajte u valjak koji će zamotati u prozrnu foliju te tako čuvati u hladnjaku. Prije upotrebe izvadite iz hladnjaka kako bi se marcipan zagrijao na sobnu temperaturu. Osim kao dodatak slasticama, odličan je za pripremu jednostavnih a iznimno ukusnih kuglica. Dovoljno je male količine marcipana oblikovati u kuglice te ih lagano uvaljati u gorku čokoladu u prahu, kokosovo brašno i šećer u prahu.

marcipan kuglice
Shutterstock