Karlovčanka Matejka Buča doplomirala je marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te 14 godina marljivo gradila karijeru u medijskoj industriji. Paralelno je, 2013., pokrenula blog Like chocolate te je kroz rad na blogu zavoljela fotografiju, video produkciju i kuhanje. Tada je odlučila spojiti svoju struku i svoju veliku ljubav prema kuhanju te pokrenula studio za sadržajni marketing Koohinja. Prije dvije godine izdala je svoju prvu kuharicu 'Svaki dan', a nedavno je izašla i njezina druga knjiga recepata 'Svaki dna nešto novo', svojevrsni nastavak prve knjige, ali i potpuno samostalno izdanje.
"Moju prvu kuharicu publika je zaista odlično prihvatila, uz komentar da je prije svega vrlo korisna, pristupačna i praktična. Prilikom rada na drugoj knjizi, uzela sam u obzir te dojmove te željela svojim čitateljima ponovno ponuditi knjigu koju mogu koristiti kao izvor ideja i inspiracije baš svaki dan, baš u svakoj prigodi. 'Svaki dan nešto novo' se sadržajem ne naslanja na 'Svaki dan' već samo djelomično posuđuje koncept i ideju - o kuharici koja svoje mjesto ima u kuhinji, a ne na polici. U mojim kuharicama nema mjesta za svakodnevno nedostupne namirnice - recepti su osmišljeni za ljude poput mene koji nemaju vremena provoditi sate u nabavci ili u kuhinji kako bi skuhali obrok", objašnjava Matejka čija nova knjiga ima raskošnih 320 stranica, na kojima je 120 novih recepata podijelenih u devet cjelina - od ideja za doručak, recepata za juhe i variva te brze i jednostavne obroke, ali i nekoliko svečanijih za koje je potrebno nešto više truda. Tu je i kategorija sa slasticama i tortama, a izdvojene su i ideje za zdravije zalogaje te hranu za druženja. Na kraju kuharice nalazi se fotovodič kroz neke zahtjevnije recepte. Recepti su višestruko testirani, a osim Matejke testirali su ih i njezini čitatelji.
Osim recepata, knjiga sadrži i stranice sa savjetima za pripremu i čuvanje hrane, te crtice iz Matejkina života, slične objavama na njezinu blogu. Kuharica se može naručiti na blogu Like chocolate, gdje se mogu pogledati i neki isječci iz knjige, a u studenome 'Svaki dan nešto novo' stiže i na police knjižara. A mi vam donosimo Matejkin recept za teriyaki losos, u kojem guštaju i ona i njezin suprug, ali i njihovi mališani. "Iako volimo gotovo sve vrste ribe, losos se u našem domu jede najčešće zato što ga djeca najviše vole. Njima, izbirljivcima, ispečem ga na tavi s malo soli i papra, a Cimer i ja guštamo u različitim kombinacijama sastojaka od kojih su ovi na samom vrhu popularnosti", otkriva Matejka koja svaki svoj recept završava jednostavnim "Dobar tek!".
TERIYAKI LOSOS
(za 4 osobe, vrijeme pripreme: 15 min + marinada)
Sastojci:
4 žlice ulja
600 g filea lososa
2 žlice soja sosa
2 žlice meda
1 žlica octa (rižina, alkoholnog ili bijelog balzamičnog)
1 žličica češnjaka u prahu ili 1 češanj češnjaka
1 žličica đumbira u prahu ili mali komad svježeg đumbira
2-3 žlice vode
1 žličica škrobnog brašna
Za posluživanje:
basmati riža
sezam
mladi luk
Upute:
U zdjelici pomiješajte soja sos, dvije žlice ulja, med, ocat, češnjak i đumbir.
Losos razrežite na filete širine 4 cm pa premažite pripremljenom marinadom. Nemojte potrošiti svu marinadu već samo koliko je potrebno da je riba prekrivena. Pokrijte ribu poklopcem ili stavite u plastičnu vrećicu pa zatvorite i pustite da stoji u hladnjaku 30 minuta. Na tavi s neprijanjajućim dnom zagrijte preostale dvije žlice ulja pa pecite ribu na srednje jakoj vatri kožom prema dolje. Kada vidite da je riba pečena do 3/4 visine (nakon 3-4 minute), okrenite je i pecite još toliko s druge strane. Ostatak marinade pomiješajte s vodom i škrobnim brašnom pa zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete gust i sjajan umak. Pečeni losos obilno premažite umakom i poslužite uz kuhanu basmati rižu te posut sezamom i sjeckanim mladim lukom.