Chef Daniel Humm odlazi iz restorana Davies and Brook

Uprava londonskog hotela Claridge’s zahvalila je chefu Hummu na dosadašnjoj suradnji, a razlog razilaska je različit pogled na jelovnik

Daniel Humm

Nedavnom objavom na Instagramu slavni chef Daniel Humm je najavio odlazak iz londonskog restorana Davies and Brook, smještenog u prestižnom Claridge’s hotelu. Objavu je započeo riječima kako je u zadnjih godinu i pol dana imao vremena razmišljati kako će izgledati budućnost te ističući kako nikada nije bilo jasnije da se svijet mijenja te da se i mi moramo mijenjati s njim. A dio te promjene za njega je plant-based budućnost, koncept koji od ljeta primjenjuje u newyorkškom restoranu Eleven Madison Park (***), ali i koncept koji je odlučio postaviti na njemu izuzetno važnoj londonskoj adresi. Važnoj, jer svoju je karijeru započeo upravo u Claridge’s hotelu, a otvaranjem restorana Davies and Brook 2019. je priznao kako mu se ostvario dugo sanjani san. Ali ostvarenje sna ovih je dana doživjelo svoj kraj jer uprava hotela nije prihvatila prijedlog chefa Humma da restoran ovjenčan Michelinovom zvjezdicom započne s novim poglavljem, s posluživanjem novog jelovnika koji bi se bazirao na povrću i bilju.

“U potpunosti poštujemo i razumijemo kulinarski smjer biljnog jelovnika koji je Daniel odlučio prihvatiti i zagovarati te koji sada želi predstaviti i u Londonu. Međutim, ovo nije put kojim želimo ići ovdje u Claridge’su u ovom trenutku, pa smo se, nažalost, zajednički dogovorili da dalje nastavljamo svatko svojim putem" riječi su i samog hotela kojima je potvrđen prekid suradnje uz napomenu da će chef Humm vodit će restoran do kraja godine. Javnost, koja inače cijeni hotel kao svojevrsni arhetip engelskog luksuza, poprilično je burno reagirala na ovu, kako su je mnogi nazvali, hladnu objavu.

Chef Humm u svojoj je objavi dodao kako ne može biti uzbuđeniji zbog svega što donosi budućnost, a da od promjena ne odustaje potvrdio je sudjelovanjem na nedavno održanoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2021. “COP26” u Glasgowu, gdje je istaknuo svoju odlučnost da nastavi novim smjerom, ističući kako je njegovo životno djelo učiniti hranu biljnog podrijetla ukusnom, čarobnom i luksuznom.