Jedan od najboljih restorana svijeta, newyorški Eleven Madison Park otvara svoja vrata 10. lipnja nakon stanke od 16 mjeseci uzrokovane pandemijom. To je značajna vijest koja daje nadu da se globalna gastro scena budi ali i vijest koja je iskreno iznenadila jer je vlasnik i chef restorana, Daniel Humm, najavio i veliku promjenu. Naime, ovaj restoran, nositelj 3 Michelinove zvjezdice, u potpunosti prelazi na kuhinju u kojoj neće biti mjesta za hranu životinjskog porijekla kao ni onu iz mora.

Slavni chef se za vrijeme pandemije posvetio kuhanju za potrebite te se često susretao s problemom neiskorištene domaće uzgojene hrane, ekologije i problemom gladi, što je bilo dovoljno da se odluči za temeljite promjene, od modela poslovanja do jelovnika u kojima će svoje mejsto pronaći isključivo biljne namirnice. Od dana otvaranja Eleven Madison park nudit će tasting menu po cijeni od 335 dolara po osobi koji će u potpunosti biti biljni uz izuzetak posluživanja meda i mlijeka uz kavu ili čaj. Slavni chef ne strahuje od reakcije gostiju jer smatra da se u Eleven Madison Park ionako ne dolazi zbog komada mesa već doživljaja, ovaj put uz povrće.

Svjetski restorani bezmesni jelovnici
Profimedia Chef Daniel Humm, Eleven Madison Park

A da je vrijeme promjena potvrđuje i vijest koja dolazi iz Kalifornije, gdje vlasnici restorana restorana Single Thread, Kyle i Katina Connaughton, pokreću novi restoran koji će nuditi 100% biljni jelovnik. Otvorenje novog restorana Littel Saint smještenog u Sonoma Valley, predviđeno je za ljeto. Kreativni tim ističe kako je novi restoran mjesto na kojem će imati priliku pokazati što sve uzgajaju na velikoj farmi po principima održivosti, te prilika za pružanje podrške farmama u okolici.

Svjetski restorani bezmesni jelovnici
Single Thread Kyle i Katina Connaughton, Single Thread

Nakon što je food website Epicurious nedavno objavio da neće nastaviti s objavom recepata jela od govedine, sve je jasnije da je vrijeme promjena već nastupilo a ostaje pitanje tko je sljedeći u ovoj izuzetno zanimljivoj priči.