Jeste li ikada razmišljali o tome kako se pojedini dijelovi namirnica, koji uglavnom završe u smeću, mogu iskoristiti za pripremu novog jela? Televizijska zvijezda, chef i autorica odličnih kuharica, Nigella Lawson, iznenadila je brojne obožavatelje kada je za pripremu curryja sa cvjetačom, u showu Cook, Eat, Repeat, posegnula i za korom od banane. Jer dok se ovaj dio ploda banane diljem svijeta uglavnom doživljava kao otpad na Bliskom Istoku i u Indiji često je sastojak jela jer daje na teksturi i okusu jela. Također kora od banane odličan je izvor brojnih hranjivih nutrijenata, vitamina C i E te minerala, pa ne čudi što bi se ova namirnica, baš kao i kora drugog voća, u budućnosti češće mogla viđati na tanjuru nego u otpadu. A to je samo jedan od zabavnih koraka kojima možemo utjecati na smanjenje problema bacanja hrane. Ali ne zaboravite, banana mora biti iz organskog uzgoja!

Kuhajte s korom od banane
Shutterstock 

A kako je Nigella Lawson koristila koru od banane? Koru je prelila vrelom vodom, ostavila kratko da omekša, te narezanu dodala kuhanim sastojcima – češnjaku, luku, đumbiru, korijanderu kuhanim u limunovom soku i kokosovom mlijeku sa začinima. Na kraju pripreme dodala je kuhanu cvjetaču te poslužila jelo savršene teksture i okusa.

Kuhajte s korom od banane
Shutterstock Chef Nigella Lawson