Današnja inspiracija za ručak dolazi od chefa Ante Udovičića. Ako vam je ponestalo ideja, slobodno isprobajte ovu njegovu za ukusan obrok - varivo od teletine, hokaido tikve i graha, jelo koje nije teško napraviti a koje je idealno za ovo promjenjivo proljetno vrijeme. Evo što vam sve treba…
Sastojci:
500g telećeg šola (dio buta)
150g crvenog luka
50g češnjaka
400g Hokaido tikve
100g bijelog graha
100g stabljičastog celera
100g pancete
1l mesnog temeljca
100g svinjske masti
50g glatkog brašna
50g lista peršina
1dcl bijelog vina
10g slatke crvene paprike u prahu
300g domaćeg kiselog vrhnja
sol
papar
baguette kruh
Priprema:
Crveni luk narezati na kockice i popržiti na svinjskoj masti. Zatim dodati sitno nasjeckani češnjak, pustiti da zamiriše te onda ubaciti teletinu nareznu na kocke i sve naglo popržiti. Dodati sitno narezanu pancetu, kratko pržiti te podliti bijelim vinom i pričekati da ono ispari. Potom dodati grah koji ste, ako nije iz konzerve, namočili dan ranije; zatim ubaciti hokaido tikvu narezanu na kockice te stabljičasti celer. Podlijevati postepeno temeljcem i kuhati dok sastojci ne omekšaju. Začiniti sa soli i paprom. Na posebnoj tavi rastopiti svinjsku mast te sa brašnom napraviti svijetli roux (zapržak) uz dodatak crvene paprike. Kada se roux dobro ugrije i spoji, dodati ga u varivo uz miješanje pjenjačom. Kratko vrijeme kuhati, posuti sitno nasjeckanim peršinom i poslužiti uz prepečeni baguette sa češnjakom i kiselim vrhnjem.