Francuska salata i pečeni odojak nekako idu ruku pod ruku s dočekom Nove godine. Ova salata koja, ruku na srce, nema baš neke veze s Francuskom, nezaobilazni je prilog koji se generacijama servira na Silvestrovo a i koji ima razne varijante. Nama najpoznatija verzija sadrži krastavce, mrkvu, grašak, majonezu, krumpir i jabuke a takva se nalazi i u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. No, o tome nešto kasnije.
Prvo krenimo od početka. Francuska salata je u Francuskoj poznata kao salade Olivier, nazvana po kuharu koji ju je osmislio u drugoj polovici 19. stoljeća. Lucien Olivier, glavni kuhar u poznatom restoranu “Hermitage” u Moskvi složio je salatu čiji se recept čuvao kao najstroža tajna - jedino što je donekle poznato jest da je sadržavala kavijar, zelenu salatu, teleći jezik, komadiće jastoga, kapare, krastavce, tvrdokuhana jaja i zrna soje. Dakle, nije baš puno slična današnjoj verziji. S vremenom se salata popularizirala, kroz razne inačice i uz naziv - ruska salata.
U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice možemo naći nekoliko recepata koji se bave ovom salatom. Tako, osim za francusku salatu, možemo naći recept za francusku salatu na drugi način, zatim za rusku salatu, pa rusku salatu na drugi način te, na kraju, još jednu verziju ruske salate u koju ide cikla.
Po Dikinoj kuharici se obična francuska salata radi s grahom, krumpirom, mrkvom, korijenom od celera, jabukama, kiselim krastavcima i - slanim srdelama. S druge strane, francuska salata na drugi način je najsličnija onoj koju jedemo danas a u koju idu već gore navedeni sastojci - krumpir, mrkva, grašak, jabuke i majoneza.
S druge strane, ruska salata u “Dalmatinskoj kuhinji” sadrži hladnu pečenku, suhi jezik, krumpir i majonezu ali i posebni umak koji se radi od jaja, šećera, gorušice, ulja, naribanog sira, octa i začina. Što se tiče ruske salate na drugi način, u nju, osim klasičnih sastojaka kao što su krumpir, grašak, mrkva i jaja, idu i kisele paprike, feferoni, lučice i mladi poriluk.
U nastavku možete provjeriti recept za klasičnu francusku salatu po uzoru na onaj u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice, dakle onaj sa srdelama. Uživajte i sretno u Novoj godini!
Sastojci:
1 šalica bijelog graha
4-5 krumpira
4-5 mrkvi
korijen celera
2 jabuke
2 kisela krastavca
majoneza
6-7 fileta slanih srdela
Priprema:
Skuhati grah, krumpir, korijen celera i mrkve. Kad je skuhano, narezati na kockice te dodati narezane kisele krastavce te naribane jabuke. Pomiješati i preliti majonezom u koju se pomijeašju ispasirani fileti srdela. Servirati u zdjeli i ukrasiti po želji.