Ugrijte se uz Chai čaj!

Masala crni čaj s mlijekom, aromatiziran začinima kao što su cimet, kardamom i zvjezdasti anis te zaslađen šećerom ili medom, odličan je odabir za ove hladne zimske dane

Profimedia

Chai čaj, odnosno Masala Chai, jedan je od onih napitaka koji će vas osvojiti na prvu a njegovu prirodnu aromu i miris dugo ćete pamtiti. To je tradicionalni indijski čaj koji se najčešće priprema od punog crnog čaja, zvjezdanog anisa, klinčića, pimenta, cimeta, bijelog papra u zrnu, kardamoma, punomasnog mlijeka i šećera. Ima i ljekovita svojstva - masala čaj pomaže u ublažavanju nadutosti, stimulira rad crijeva, održava budnost i poboljšava koncentraciju, pomaže u slučaju vrtoglavice te reducira stres.

Profimedia 

Masala chai - što znači "začinjeni čaj” - ima povijest koja seže tisućama godina unatrag u Indiji. To je osnovni zdravi napitak u Ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini. Od svojih početaka uvijek se radi s raznim začinima, najčešće s kardamomom, cimetom i anisom, ali i sa đumbirom, klinčićem, muškatnim oraščićem… Okus, naravno, ovisi o začinima. Poslužuje se topli i hladni, sa i bez listića čaja, ali uvijek sa začinima.

Profimedia 

Verzija koju danas poznajemo i volimo predstavljena je u Indiji kada su Britanci u Assamu 1900-ih postavili farme čaja. Tad su listovi čaja bili preskupi za siromašnije Indijce pa su prodavači dodali začine, mlijeko i šećer kako bi zadržali aromatičan napitak uz smanjenje troškova. Kada je čaj postao pristupačniji 1960-ih, i masala chai je postao popularniji. Sada se u njemu uživa u cijelom svijetu, dijelom zato što ga južnoazijski radnici migranti donose u mjesta u koja su se preselili zbog posla. Valja napomenuti i da mlijeko koje se koristi u čaju je uvijek punomasno a ako ste vegan ili vam smeta laktoza, možete upotrijebiti rižino mlijeko.

Profimedia 

Može se piti ujutro ili poslijepodne, mješavinu za ovaj čaj možete nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama ali je možete složiti i sami kod kuće. Evo kako:

Sastojci:
1/2 cijelog zvjezdanog anisa
10 do 12 cijelih klinčića
6 do 7 cijelih pimenta
1 puna čajna žličica (ili 2 kratka štapića) kore cimeta
6 do 7 cijelih zrna bijelog papra
1 mahuna kardamona, otvorena do sjemenki
1 šalica vode
4 šalice punomasnog mlijeka
2 velike žlice visokokvalitetnog, punog, širokolisnog crnog čaja (cejlonski ili English Breakfast)
Šećer ili med

Priprema:
U lonac ulijte 1 šalicu vode i dodajte začine. Zakuhajte. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 5 do 20 minuta, ovisno o tome koliko začinjeni čaj želite.
Potom dodajte 4 do 6 šalica punomasnog mlijeka u tu začinjenu vodu. Zakuhajte i maknite s vatre. Zatim dodajte crni čaj i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, ovisno o jačini čaja. Dodajte šećer ili med ili pak možete poslužiti bez šećera, kako želite. Na kraju sve procijedite i poslužite.