U kuhanju i pripremi ukusnih i zdravih jela važan je recept ali i tehnika. To posebno vrijedi za pripremu odrezaka lososa koji su idealni kada su savršeno hrskavo ispečene kože i sočnog mesa. Ali priprema neće biti uspješna ukoliko ne primjenite dobrodošle savjete.
Zato, za početak, nabavite kvalitetne i svježe komade lososa - sjajne površine kože i mesa privlačne boje. Ključ savršeno pripremljenog komada lososa ovisi o prvim koracima, zato prije svega dobro posušite površinu ribe papirnatim ubrusima. Prije pečenja ribu posolite i poparite. Tavu zagrijte te na zagrijanu tavu dodajte ulje za pečenje. Zagrijte i ulje kako se koža ribe ne bi zalijepila. Dodajte komad ribe u tavu te pritisnite kako bi koža zadržala oblik te bila hrskava po čitavoj površini. Ukoliko pripremate više fileta odjednom dobar je savjet da u tavu dodajete jedan po jedan komad u razmaku od desetak sekundi te da to vrijeme između iskoristite za pritiskanje svakog pojedinog komada ribe.
Kako bi izbjegli sušenje ribe na vanjskim dijelovima ili pojavu koagulacije albumina (tekuće bijeli nakupine) važno je nakon dodavanja ribe smanjite vatru. Koža lososa ima tanak sloj masnoća koje čuvaju mesnati dio od presušivanja pa je važna umjerena temperatura pečenja ali i vrijeme pečenja. Preporuka je da s jedne strane pečete losos oko 6 minuta te ga potom nježno preokrenute na drugu stranu te ga nastavite peći samo 15 sekundi.
Pečene komade lososa prebacite na papirnate ubruse kako bi pokupili višak ulja od pečenja te ostavite da “odmori” nekoliko minuta prije posluživanja. Dobar tek!