Proljeće je, srećom, vrijeme kad se na tržnicama može naći puno raznog povrća stoga ne čudi da su i proljetni jelovnici, ili kako piše u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice - jestvenici - puni recepata baziranih na zelenju. Jedno od jela na koje stalno nailazimo u proljetnim jestvenicima su i juhe. Ima ih raznih, od mesnih i ribljih do onih povrtnih a juha koju ćemo danas predstaviti je takozvana - proljetna juha. Predstavit ćemo recept po uzoru na onaj iz spomenute kuharice a koji uključuje mrkvu, grašak i krumpir.
O grašku smo pisali u zadnjem izdanju rubrike a sad je na repertoaru i mlada mrkva koja je najukusnija u proljeće. Mrkva je, naravno i zdrava - bogata je beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Redovno konzumiranje mrkve smanjuje rizik od moždanog udara, štiti od raka, potiče probavu, jača imunitet, čuva srce te, kao što svi znamo, štiti vid.
Mlada mrkva ima hrskavu slatkastu teksturu, može je jesti sirova, kao svježa i zdrava grickalica. Može je se glazirati, pirjati na maslacu sa dodatkom meda i ružmarina, peči s pečenjem ili pak, u našem slučaju, staviti u juhu.
Provjerite sastojke i zasladite se ukusnom proljetnom juhom po staroj recepturi!
Sastojci:
1 luk
2 češnja češnjaka
peršin
selen
4 mlade mrkve
50 dkg graška
2 krumpira narezana na kockice
Ulje
Sol i papar
2 žlice brašna
Priprema:
Na ulju popržiti ulje i brašno, dodati luk i češnjak selen, peršin te narezanu mrkvu i pustiti da kuha pola sata. Procijediti te dodati 1 litru vode, grašak i krumpir te malo paste od rajčice. Pustiti da zavrije i malo prokuha te poslužiti kad su grašak i krumpir skuhani.
Proljeće je, srećom, vrijeme kad se na tržnicama može naći puno raznog povrća stoga ne čudi da su i proljetni jelovnici, ili kako piše u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice - jestvenici - puni recepata baziranih na zelenju. Jedno od jela na koje stalno nailazimo u proljetnim jestvenicima su i juhe. Ima ih raznih, od mesnih i ribljih do onih povrtnih a juha koju ćemo danas predstaviti je takozvana - proljetna juha. Predstavit ćemo recept po uzoru na onaj iz spomenute kuharice a koji uključuje mrkvu, grašak i krumpir.
O grašku smo pisali u zadnjem izdanju rubrike a sad je na repertoaru i mlada mrkva koja je najukusnija u proljeće. Mrkva je, naravno i zdrava - bogata je beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Redovno konzumiranje mrkve smanjuje rizik od moždanog udara, štiti od raka, potiče probavu, jača imunitet, čuva srce te, kao što svi znamo, štiti vid.
Mlada mrkva ima hrskavu slatkastu teksturu, može je jesti sirova, kao svježa i zdrava grickalica. Može je se glazirati, pirjati na maslacu sa dodatkom meda i ružmarina, peči s pečenjem ili pak, u našem slučaju, staviti u juhu.
Provjerite sastojke i zasladite se ukusnom proljetnom juhom po staroj recepturi!
Sastojci:
1 luk
2 češnja češnjaka
peršin
selen
4 mlade mrkve
50 dkg graška
2 krumpira narezana na kockice
Ulje
Sol i papar
2 žlice brašna
Priprema:
Na ulju popržiti ulje i brašno, dodati luk i češnjak selen, peršin te narezanu mrkvu i pustiti da kuha pola sata. Procijediti te dodati 1 litru vode, grašak i krumpir te malo paste od rajčice. Pustiti da zavrije i malo prokuha te poslužiti kad su grašak i krumpir skuhani.