Počela je sezona mladog graška, ovog nježnog i slatkog povrća, koje se bere od kraja travnja pa do srpnja. Ova jednogodišnja biljka dolazi iz porodice mahuna, pripada porodici Lepirnjača tj. grupi zrnatih mahunarki. Na naše prostore dolazi krajem srednjeg vijeka, kad je uglavnom bio hrana siromašnih seljaka a danas se uzgaja gotovo svugdje u svijetu s tim da su najveći svjetski proizvođači graška Kina, Indija, Rusija i Amerika.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je grašak je izvanredan izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i proteina. Grašak je bogat izvor energije, sadrži ugljikohidrate, glukozu, glukuronsku kiselinu, fruktozu, proteine, masti i lecitin. Sadrži vitamine C i E, vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), niacin, vitamin E i vitamin A te u tragovima, magnezij i mangan.

rachel-gorjestani-g89bae752c_1920.jpg
Pixabay 

Skrivena u mahuni, zrna graška nude brojne kulinarske mogućnosti. Njihov slatki okus dat će svježinu svakom jelu, a grašak je posebno jeukusan u kremastim rižotima, tjesteninama, umacima i salatama.
U Dalmaciji kad govorimo o svježem, mladom grašku, govorimo o - bižima. Sigurno ste jeli (ili barem čuli za ta jela) riži-biži ili janjetinu (može i teletina) s bižima. Dakle, ne čudi što recepte s graškom možemo naći i u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Ova vrsna autorica piše o pirjanom, odnosno dušenom grašku, kuhanom grašku, kombinira ga s mesom, radi riži-biži. Danas ćemo predstaviti recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” za jedno klasično dalmatinsko proljetno jelo s mladim graškom - janjetinu s bižima. Uživajte!

profimedia-0210386256.jpg
Profimedia 

Sastojci:

60 dkg mlade janjetine
1/2 kg mladog graška
1 luk
Sok od rajčice
Mast
Sol i papar
Pešt (narezana panceta, peršin i češnjak)

Priprema:

Luk zažutiti na masti te dodati meso narezano na komadiće. Kad je primilo boju, dodati sok od rajčice malo po malo i neprestano miješati. Začiniti i pustiti da se krčka. Na pola kuhanja dodati očišćeni grašak, malo pešta i kuhati dok umak ne postane gust. Poslužiti uz pire krumpir ili kuhani krumpir.
Napomena: u recept možete dodati i mrkvu po želji.