Prve stabljike ovog zanimljivog povrća dozrijevaju potkraj travnja, a vrhunac sezone rabarbare je sredinom svibnja, što znači da je idealno vrijeme da otkrijemo nešto više o toj višegodišnjoj biljci. Važno je istaknuti da se u prehrani koriste samo mesnate stabljike, koje mogu biti od zelene do ružičaste i crvene boje, dok se veliki trokutasti listovi zbog toksičnosti ne upotrebljavaju. Riječ je o jednom od najmanje kaloričnih vrsta povrća, pa tako 100 grama svježih stabljika ima samo 21 kaloriju. Sadrži i puno hranjivih tvari, poput prehrambenih vlakana, korisnih kiselina, polifenolnih antioksidansa, vitamina i minerala. Ne sadrži zasićene masti ni kolesterol.

Stabljike rabarbare bogate su vitaminima B kompleksa, a kao i ostale zeljaste biljke poput kelja i špinata, bogata je vitaminom K te mineralima kao što su željezo, bakar, kalcij, kalij i fosfor. Savjet je da pri kupnji birate svježe, čvrste i hrskave stabljike koje puštaju svoj prirodni sok kada se stabljika slomi.

A za što se sve koristi? Od stabljiki rabarbare mogu se pripremati razne salate, juhe, umaci i kompoti. Kuhana i pasirana može se koristiti kao dodatak sladoledu, mousseu, sorbetu, voćnim kremama i palačinkama, za pripremu peciva, riže na mlijeku ili mliječnoga griza, pita i savijača, marmelada i džemova, pa i u proizvodnji vina. Posebno se dobro slaže s jagodama i kao dodatak čokoladi, a od slanih jela u salati sa šparogama te u pripremi umaka koji se poslužuju uz pečeno tamno meso jer zbog kiselkastog okusa odlično naglašava okus mesa.

Prije pripreme stabljike je potrebno dobro oprati i oguliti vanjska duga vlakna koja mogu biti prilično žilava. Narezanu na komadiće kuhajte i pecite dok ne postane mekana.

Donosimo recept za pripremu pite s rabarbarom i ukusnom kremom.
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta
1 žumanjak
1 veće jaje
2 žlica kokosovog šećera
150 ml vrhnja s visokim udjelom masnoća
1/2 žlice kukuruznog škroba
1/2 žličice ekstrakt vanilije
4 štapića rabarbare
bademi, šećer u prahu, po želji

Priprema:
Obložite podlogu za pečenje pite papirom za pečenje. Oblikujte tijesto prema podlozi za pečenje. Umutite žutanjak te premažite tijesto. Ostavite da se ohladi pola sata.
Pripremite kremu tako da izmiksate ostatak žutanjka, jaje, šećer i škrob. Zagrijte vrhnje do vrenja te polako umutite vrhnje u smjesu jaja i šećera. Dodajte vaniliju. Promiješajte te kuhajte u tavi dok smjesa ne počne prijanjati za tavu i drvenu kuhaču. Ne dopustite da zakuha. Prebacite u posudu te pokrijte s prozirnom folijom.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavu dodajte rabarbaru narezanu na komadiće, malo vode i žlicu šečera te zakuhajte. Kuhajte 4 do 5 minuta sve dok se tekućina ne reducira te rabarbara omekša. Kuhano ostavite da se ohladi. Kremu prelijte po površini lisnatog tijesta koje ste prije toga probili vilicim na nekoliko mjesta, ali rubave ostavite čistima. Posložite komadiće rabarbare. Pecite oko 20 minuta, sve dok tijesto ne poprimi zlatnu boju rubova. Po želji dodajte nasjeckane bademe. Pečenu i ohlađenu pospite šećerom u prahu. Poslužite.