Poželjeli ste se okušati u pripremi stir fry obroka? Pripremite wok tavu, namirnice te pročitajte savjete

Bez obzira pripremate li povrće, meso ili odličnu kombinaciju, savjet je da ne preskačete korake u pripremi te da ne zaboravite koliko je toplina važna

Shutterstock

Jeste li raspoloženi za ukusni obrok iz jedne posude, bez da palite pećnicu, slažete složenac ili kuhate varivo? Vrijeme je za jela pripremljena stir fry tehnikom, za što vam je, uz odabrane namirnice, još samo potrebno zagrijati wok tavu.
Stir fry je tehnika pripreme hrane koja dolazi iz Azije, izuzetno je popularna diljem svijeta te se lako priprema i kod kuće Osnova tehnike je priprema odabranih namirnica na dobro zagrijanoj wok tavi koja svojom površinom pruža mogućnost da se sve namirnice termički savršeno pripreme. Sama priprema je brza, bez obzira pripremate li meso ili povrće ili odličnu kombinaciju.
Ali prije pripreme dobro je prisjetiti se u čemu je tajna uspješne pripreme. Krenimo.

- ne zaboravite pripremiti sve sastojke prije nego krenete sa zagrijavanjem tave. Jer kad je tava zagrijana sve ide jako brzo. Tako da prije svega sve nasjeckajte, pripremite začine, umake, temeljac... brzina je važna kako bi svi sastojci bili termički savršeno pripremljeni.

- nasjeckajte povrće na tanke duguljaste prutiće, češnjak i đumbir nasjeckajte na sitno, a meso narežite na komadiće koji prate strukturu kako bi meso bilo što je moguće mekanije. Tako ćete postići da vaše jelo bude savršenog okusa ali i teksture, što je za story fry tehniku i osonova.

- za pripremu uvijek koristite wok ili tavu od lijevanog željeza. Po mogućnosti pripremajte jelo na plinskom štednjaku jer na električnom je zahtjevnije prilagođavati se temperaturom. Ali uz savjet kako se sva ova jela pripremaju na jakom izvoru topline, ipak i ovdje postoji iznimka, a to je da se sastojci kao što su đumbir, češnjak, lemongrass i mladi luk pripremaju na niskoj vatri, prije svega. Izloženi visokoj temperaturi u trenu mogu izgoriti i pokvariti okus jela. Izvadite ih iz tave prije dodavanja sastojaka koji se pripremaju na jakoj vatri, te ih vratite na kraju pripreme jela.

- priprema jela brzo na visokoj temperaturi ne znači dim i zagorjele okuse. Zato ne zaboravite zagrijati tavu bez ulja, potom dodajte ulje te uljem pređite preko čitave površine tave. Važno je koristiti ulja visoke temperature dimljenja, poput ulja od kikirikija.

- pripremite plan pripreme ovisno o odabiru namirnica i vremenu pripreme. Dok će za neke namirnice biti dovoljno pola minute pripreme drugim će biti potrebno malo duže. Preporuka je prvo pripremiti meso, maknuti ga iz tave, potom pripremiti povrće, te sve povezati.

- ne zaboravite miješati! Taj je korak važan kako bi svaki sastojak bio termički obrađen sa svake strane. Povežite sve umakom, a osnova je mješavina kukuruznog škroba i vode. Pri pripremi pazite da mješavina nema grudica.

- poslužite sa stilom. Pripremljeno jelo poslužite uz rezance ili rižu te obavezno začinite klicama, svježim začinskim biljem ili komadićima kore citrusa. Upravo će ovi začini zaokružiti savršeno pripremljeno stir fry jelo.

Recepte za pripremu odličnih jela iz woka otkrijte OVDJE.