Kuhanje u woku, dubokoj tavi karakterističnoj za pripremu ukusnu dalekoistočne hrane i dizajniranoj tako da se hrana izložena visokoj temepraturi priprema brzo, svojevrsni je kuhinjski standard omiljen diljem svijeta. Kuhanje u woku omogućava brzu i jednostavnu pripremu hrane, hranjivi sastojci namirnica ostaju sačuvani, a jela su sočna i hrskava. Uz jela iz woka preporuka je poslužiti rižu, rižine rezance ili tjesteninu prema osobnom odabiru. Mala tajna uspješne priprem ehrane u woku je i u tome što komadići mesa ili povrća mojraju biti narezani na približno jednaku veličinu jer tako će i biti gotovi u isto vrijeme. Meso možete rezati na kockice ili trakice, a povrće i gljive na tanke ploške ili štapiće. I važno, uvijek započenite s pripremom tvrđih namirnica!

A bez obzira da li ste wok početnik ili ste s iskustvom u pripremi jela u woku, osnovni recepti uvijek su dobrodošli. 

Piletina s povrćem

Sastojci
120 g mrkve
1 poriluk
1 crvena paprika
250 g riže basmati
500 g filea pilećih prsa
1 žlica sezamova ulja ili ulja od kikirikija
1 žličica mljevenog đumbira
pola žličice kurkume
pola žličice kajenskog papra (mljevene osušene čili papričice)
100 ml povrtnog temeljca
200 ml kokosova mlijeka
1 limeta
soja umak

Priprema
Očistite i operite mrkve, poriluk i papriku, te ih narežite na trake dužine 5 cm.
Uspite rižu u sito, operite pod mlazom vode i ocijedite. Kuhajte rižu u dvostruko više vode prema preporučenoj minutaži s pakiranja.
Operite i osušite file i narežite ga na trake, po želji kratko marinirajte u soja umaku. Zagrijte ulje u woku. Popržite meso sa svih strana neprestano miješajući. Dodajte đumbir, kurkumu i kajenski papar te nastavite s prženjem.
Mesu dodajte mrkvu, temeljac i kokosovo mlijeko. Kratko pirjajte. Zatim dodajte papriku i poriluk te promiješajte. Pirjajte meso i povrće na laganoj vatri uz stalno miješanje sljedećih 10 minuta, ukoliko jelu nedostaje soli dodajte malo soja umaka.
Iscijedite 1 limetu. Začinite povrće limetinim sokom.
Skuhanu rižu ocijedite, poslužite rižu i pirjano meso i povrće uz dodatak soja umaka.

Rižini rezanci s povrćem i kozjom skutom
Sastojci
150 g tjestenine od riže
1 srednja tikvica
1 šaka prokulica
1 srednje veličine mrkva
1 šaka brokule
1 poriluk
100 g kozje skute
sol, papar, kurkuma, đumbir
1 1/2  žličica maslinovog ulja
1 žličica kokosovo ulje
1 dl bijelog vina

Priprema
Povrće operite. Mrkvu i tikvice narežite na sitne trakice a prokulice i brokulu stavite kuhati. Poriluk narežite na što sitnije. U wok stavite maslinovo i kokosovo ulje, na to stavite povrće i na kraju dodajte kuhanu brokulu i prokulice. Začinite sa soli, paprom, kurkumom i đumbirom, te dodajte bijelo vino. Na kraju dodajte kozju skutu. Maknite sa vatre. U većem loncu zakuhajte vodu. U to dodajte tjesteninu od riže i kuhajte točno 3 min. Izvadite tjesteninu i prelijete sa hladnom vodom. Ocjedite i vratite u wok. Sve zajedno još kratko prokuhajte, otprilike 2 min da se okusi prožmu.

Jela iz woka
Profimedia 

Nasi goreng (pržena riža) s kozicama

Sastojci
2 jaja
4 žlice sezamovog ulja
2 luka
4 režnja češnjaka
300 g svinjetine
svežnjić mladog luka
½ krastavca
250 g kozica
sok od 1 limuna
1 žlica paste od račića
1 žličica svježeg korijandera
600 g kuhane riže
4 žlice soja umaka
sol, papar

Priprema
Razmutite jaja, posolite ih i popaprite. Na žlici vrućeg ulja ispržite 2 tanka omleta, a zatim ih narežite na trakice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Meso operite, pobrišite i narežite na rezance pa popržite u woku u dubokom ulju. Dodajte luk i češnjak pa kratko propirjajte. Mladi luk narežite na ploškice. Krastavac očišćen od sjemenki narežite na ploškice pa dodajte mesu. Kozice nakapajte limunovim sokom također dodajte mesu. Umiješajte pastu od račića, posolite, popaprite i pomiješajte s nasjeckanim korijanderom. Na kraju umiješajte kuhanu rižu i rezance od jaja, začinite soja umakom i pospite nasjeckanim mladim lukom.

Jela iz woka
Profimedia