Svježe borovnice omiljena su zdrava ljetna poslastica. Slatke su, imaju i potrebnu dozu kiselosti, sočne su i vrlo hranjive. Često ih se smatra superhranom jer su vrlo blagotovorne za zdravlje - bogate su C vitaminom, antocijanima, dobre su za zdravlje srca, krvni tlak, prevenciju raka... Možemo ih jesti svježe, ali i uz razne vafle, palačinke, u jogurtu, zobenoj kaši, stavljamo ih u smoothieje. Postoje i slana jela u kojima su borovnice odličan dodatak, a slastice s borovnicama se nebrojene – od raznih pita i tartova, biskvita, torti, sladoleda... A kad ih poželimo sačuvati za zimu jednostavno napravimo džem i imamo borovnice u svako doba godine.
Donosimo vam tri recepta za uživanje u borovnicama na vrhu sezone.
SALATA S PILETINOM I BOROVNICAMA
Za piletinu:
2 komada otkoštenih pilećih prsa
1 žlica maslinova ulja
1 češanj češnjaka
¼ žličice soli
¼ žličice papra
Za vinaigrette:
1/4 šalice maslinova ulja
¼ šalice džema od borovnica
2 žlice aceta balsamica
2 žlice javorova sirupa
¼ žličice senfa sa zrnima gorušice
1/8 žličice soli
prstohvat papra
Za salatu:
1 pakiranje matovilca ili neke druge mlade zelene salate
1 šalice svježih borovnica
½ šalice konzerviranih klementina
1 šalica nadrobljenog mladog kozjeg sira
Piletinu marinirajte u maslinovu ulju, češnjaku, soli i papru minimalno 30 minuta, poklopljeno, u hladnjaku. U zdjelici izmutite sve sastojke za vinaigrette, stavite u hladnjak. Piletinu ispecite na grilu, 5-7 minuta na svakoj strani. Pustite da odstoji 5 minuta prije rezanja.Stavite salatu u posudu za posluživanje, na to stavite piletinu, pa borovnice i na kraju klementine. Prelijte vinaigrette po salati, pospite kozjim sirom.
SLADOLED OD BOROVNICA NA ŠTAPIĆU
1/3 šalice sirupa od agave
¼ šalice vode
1 svježa grančica ružmarina
oguljena korica limuna ili limete
1 žlica limunova soka ili soka limete
2 šalice svježih borovnica
2 žlice šećera
2 i ¼ šalice tučenog slatkog vrhnja
10 kalupa za sladoled na štapiću i 10 drvenih štapića za sladoled
Za sirup od limuna ili limete stavite prva četiri sastojka u malu posudu, pustite da zavrije, uz povremeno miješanje. Maknite s vatre, pustite da odstoji, poklopljeno oko 10 minuta. Izvadite ružmarin i limunovu koricu. Umiješajte sok od limuna. Potpuno ohladite.Borovnice i šećer stavite u drugu posudu, zagrijavajte uz miješanje na srednjoj vatri, dok se borovnice ne raspuknu, 5-7 minuta. Potpuno ohladite.U sirup od limuna umiješajte tučeno vrhnje, sve spojite pjenjačom. Stavljajte naizmjenično sloj bijele kreme i sloj kuhanih borovnica.Držite u zamrzivaču minimalno 4 sata. Prije posluživanja kalupe nakratko umočite u toplu vodu kako biste lakše izvadili sladoled.
DŽEM OD BOROVNICA
8 šalica svježih borovnica
2 žlice limunova soka
1 pakiranje pektina u prahu
7 šalice šećera
Zgnječite borovnice, stavite ih u posudu u kojoj ćete kuhati džem. Dodajte limunov sok, umiješajte pektin. Pustite da zavrije na jakoj vatri uz stalno miješanje. Maknite s vatre, umiješajte šećer, vratite na vatru. Kuhajte 15 minuta uz stalno miješanje. Maknite s vatre, oberite pjenu. Napunite staklenke koje ste prethodno sterilizirali.