Jede vam se nešto slatko i osvježavajuće, a zdravo? Probajte ovaj SLADOLED S VINOM OD MALINA

Maline je, naravno, najbolje jesti svježe, posebno one divlje koje oduševljavaju okusom, no odlične su i u raznim desertima pa tako i u ovom koji je osmislila blogerica Vedrana Orlović

Vedrana Orlović/Kefirolicious

Svi smo ludi za malinama, čiji slasni plodovi ljeti odlično osvježavaju. No, kako bi se reklo u reklami – to nije sve, maline su i izuzetno zdrave. Iznimno su bogate antioksidansima -100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Maline sadrže i resveratrol, prirodni fenol koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.

U malinama nalazimo i veće količine vlakana, folne kiseline, vitamina K, vitamina E5, mangana, magnezija, bakara, kalija i omega 3 masne kiseline. Redovna konzumacija svježih malina uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala. Maline smanjuju djelovanje slobodnih radikala te štie od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate, a ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa. 

Shutterstock 

Sada kad smo sve to nabrojali, red je da se prisjetimo i raznovrsne uporabe malina u kulinarstvu. Iako ih je najbolje jesti svježe, mogu se svakako koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka... Maline se možete sušiti ili zamrzavati te tako sačuvati za doba godine kad ih nema. Posebna i zdrava poslastica je i vino od maline, koje u ovim vrućim ljetnim danima možete staviti i u domaći sladoled i tako dobiti vrhunsku sezonsku i zdravu poslasticu. Baš kao blogerica Vedrana Orlović, autorica bloga Kefirolicious čiji vam recept za sladoled od malinova vina donosimo.

Vedrana Orlović/Kefirolicious 

SLADOLED OD MALINOVOG VINA

400 ml vrhnja za šlag
150 ml vina od malina
2 žlice šećera
1/3 žličice cimeta
1 žličica naribanog svježeg đumbira

U dublju posudu dodajte sve sastojke. Mikserom ih miksajte 3 minute na manjoj brzini pa 5 minuta na većoj.
Smjesu izlijte u posudu, poklopite i stavite u zamrzivač na minimalno 5 sati ili preko noći.
Sladoled izvadite iz zamrzivača 10 minuta prije posluživanja da se malo 'opusti'.