Zasigurne ste se susreli s pojmom affogato, posebno ukoliko ste ljubitelj kave. A sam naziv affogato, što na talijanskom jeziku znači “utopljen” je pojam koji spaja kavu i desert u jedno, jer radi se o kuglici sladoleda prelivenoj svježe priprmljenom kavom, uglavnom espressom. Vruća kava u savršenoj mjeri topi kremasti sladoled te tako poziva da zaustavite trenutak, te uživate u savršenoj kombinaciji. I dok se ovaj desert s kavom uglavnom poslužuje nakon ručka, naša je preporuka da u njemu uživate u svako doba dana.
Od pomoći je ukoliko imate aparat za pripremu kave u kojem možete pripremiti espresso ali ukoliko nemate, ne brinite, dovoljno je pripremiti istu količinu jake crne kave, bez dodatka šećera. Za one koji u ovoj kombinaciji vole i okus badema dobra je preporuka da preko sladoleda prelivenog s kavom dodate i par lapi likera od badema.
Affogato (za jednu osobu):
Sastojci:
1 kuglica sladoleda od vanilije
60 ml espressa
Priprema:
U šalicu, po mogućnosti staklenu, dodajte kuglicu sladoleda od vanilije. Preporuka je da birate kremastiji sladoled. Pripremite dupli espresso te odmah prelijte preko sladoleda. Poslužite!
Ali to nije sve, jer istinske zaljubljenike u sladoled i kavu podsjećamo kako pripremiti Espresso Martini salodoled!