Volite li koktele zasigurno znate koji se doživljaj krije iza naziva Espresso Martini. Koktel u kojem je osnova odlično pripremljena kava a koji se uglavnom poslužuje nakon jela nastao je 1980. Za ovaj je koktel zaslužan barmen Dick Bradsell. Priprema se od doze svježe pripremljenog espressa, votke i kava likera Kahlue uz dodatak leda. Zanimljivo je kako upravo ovaj koktel globalno živi svoju drugu slavu i da se u velikom stilu vratio na tržišta koja inače uživaju u vrhunskoj kavi ali i neka nova. Profesionalci ukazuju da je za ovu novu slavu zaslužna kombinacija alkohola i kofeina, energetski boost koji pružaju.
Ali vratimo se na slasticu, desert koji ne traži od vas da ste ljubitelj kave ali da volite odlične kombinacije. Za pripremu ove slastice nije potreban uređaj za pripremu sladoleda, priprema traje samo desetak minuta, ali je potrebno odovojiti vrijeme za zamrzavanje pa je preporuka da sladoled pripremite unaprijed, prije posluživanja ili čak dan ranije.
I napomena, ova slastica je ipak samo za odrasle.

Espresso Martini sladoled

Sastojci:
600 ml slatkog vrhnja
400 g kondenziranog mlijeka
2 dupla espressa
40 ml votke
50 ml Kahlua likera od kave
malo naribane čokolade za dekoraciju

Priprema:
U velikoj posudi izmiksajte vrhnje, mlijeko, kavu i liker od kave. Miskajte na visokoj brzini dok ne ljepljivu ne sasvim čvrstu smjesu. Smjesu prebacite u posudu za zamrzavanje i zamrznite na minimalno šest sati ili ostavite preko noći. Prije posluživanja izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite nekoliko minuta da malo opusti. Poslužite tako da porciju sladoleda prelijete s malo likera od kave te ukrasite komadićima naribane čokolade.