Volite li srdele ali ste se poželjeli uživati u njima i na malo drugačiji način? Predlažemo srdele na saor, savur ili savor. Više riječi za istu tehniku mariniranja, onu kojem jednako odlično možete pripremiti i inćune. Tradicija pripreme dolazi iz Venecije ali u srdelama na saor se jednako dobro uživa i u Rovinju. Sam je recept nastao od potrebe da se riba pripremi i pohrani za duga putovanja. Osnova recepta krije se u tome da je prije svega važno kratko pržiti svježu ribu koja se potom marinira u maslinovom ulju, tanko nasjeckanom i karameliziranom (svjetlom) luku, češnjaku, octu, vinu, soku limuna, začinima kao što su lovor i ružmarin.
Važno je i vrijeme mariniranja srdela i kao optimalno se preporuča marinirati ih 24 sata. Osim sardina i inćuna ovako se mogu marinirati i jegulje, list, škampi, ali i patlidžan.

Donosimo recept iz knjige Cinnamon and Salt: Cicchetti in Venice: Small Bites From the Lagoon City, inspirativne autorice Emiko Davies.

Emiko Davies, Cinnamon and Salt: Cicchetti in Venice: Small Bites From the Lagoon City
Emiko Davies, Cinnamon and Salt: Cicchetti in Venice: Small Bites From the Lagoon City 

Sastojci:

12 srdela, očišćenih, otklonjenih glava i kostiju
1,5 žlica brašna
ulje za prženje
40 g grožđica
2 žlice bijelog vina
1 veliki luk, oguljen i nasjeckan na tanke kriške
2 žlice vrhunskog maslinovog ulja
125 ml vinskog octa
1 žličica smrvljenih sjmeneki korijandera, po želji
1,5 žlica pinjola

Priprema:
Očišćene srdele raširite u oblik leptira te uvaljajte u brašno. Pecite na malo ulja oko miuttu sa svake strane kako bi riba postala hrskava i zlatne boje. Začinite sa soli te ostavite na papirnatom ručniku.
Grožđice namočite u vino te ostavite oko 15 minuta. Za to vrijeme na laganoj vatri na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne omekša te posvijetli. Potom dodajte ocat, vino u kojem ste namakali grožđice (grožđice ostavite sa strane), malo svježe mljevenog papra te smrvljene sjemenke korijandera. Miješajte te nakon 10 minuta sklonite s vatre. Kušajte. Ukoliko vam je okus prejak dodajte malo šećera.
U posudu stavite srdele, na njih luk, grožđice i pinjole. Završite dodavanjem umaka od octa. Pokrijte te ostavite da se marinira najmanje 24 sata prije posluživanja. U hladnjaku možete čuvati tjedan dana.
Prije posluživanja važno je ribu izvaditi sat vremena ranije iz hladnjaka. Poslužite uz tostirani kruh ili grilanu palentu.