U sezoni smo bazge. U sezoni smo uživanja kako u mirisu, tako i u okusu bijelih raskošnih cvjetova. Osim obožavanog sirupa od kojeg rado pripremamo osvježavajuće napitke taj isti sirup rado koristimo za pripremu odličnih koktela. Ali ova je biljka puno više od razloga za pripremu samo sirupa. Donosimo ideje što još možemo pripremiti od bazge.

Sirup bazge odličan je dodatak u pripremi sladoleda, krema, slastica poput panna cotte jer pruža ukusan cvjetni doživljaj. Tako aromatizirana krema može se dodati u krafne, palačinke, nadjeve za tartove i pite, u Pavlovu tortu. Za prisjetiti se je kako su princ Harry i Meghan Markle za svoje vjenčanje odabrali upravo tortu nadjevenu s kremom od bazge.

Bazga
Profimedia 

Cvijet bazge razlog je i za pripremu cvjetnog šećera i to tako da čiste cvjetove odložite ustaklenku i prekrijete ih s kristalnim šećerom. Ovako aromatizirani šećer odličan je dodatak pri pripremi biskvita, voćnih kolača, mousse krema... Osim u kombinaciji sa šećerom cvijet bazge je dobrodošao u kombinaciji s medom ali i octom koji tako postaje odličan dodatak za marinade. Za tople dane u kojima se želimo rashladiti doborodošle su domaće granite. Pokušajte s malo sirupa bazge koji je jednako odličan dodatak voćnim zalađenim lizalicama.

Bazga
Profimedia 

Cvijet bazge je moguće i pohati. I to tako da pripremite tekuće tijesto te cvijet po cvijet pohate u dubokom ulju. Posipan s malo šećera ili za slanu varijanti s par kapi soja umaka, cvijet postaje savršenim zalogajem. Donosimo recept.

Bazga
Profimedia 

Pohani cvjetovi bazge

Sastojci:
12 komada procvalih cvjetova bazge
250 g brašna
prstohvat soli
200 ml mlijeka, vina ili tamnog piva
maslac ili ulje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Oprezno ispirite hladnom vodom naizmjence 12 komada procvalih cvjetova bazge te ih ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijede.
Zatim pomiješajte brašno s prstohvatom soli i tekućinom (mlijeko, vino ili tamno pivo).
Maslac ili ulje ugrijte u loncu ili fritezi, cvjetove uronite u tijesto i popržite do svijetlosmeđe boje. Stavite ih na kuhinjski papir da se kratko ocijede te ih odmah pospite šećerom i poslužite.