Kad vam od ručka ostane ribe idealno je vrijeme za isporbati recept za riblje polpete. Začinit ćemo ih svježim začinskim biljem, kaparima, senfom i mladim lukom a po želji možemo napraviti i majonezu od estragona ili pak tartar - to su savršeni umaci za ovo jelo!
Najbolja riba za ovaj recept je oslić makar bilo koja bijela riba može proći a možete čak upotrijebiti i ostatke lososa! U recept još idu i krumpiri i jaja a za cijelo jelo trebat će vam oko sat i pol.
Provjerite sastojke i bacite se na posao!
Sastojci:
2 krumpira, oguljena i narezana na komade
1 lovorov list
Pola luka
1 grančica svježeg timijana ili prstohvat sušenog timijana
Pola kg fileta oslića
2 velika jaja
Sitno naribana korica i sok od 1 limuna
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja kao što su bosiljak, korijander, kopar ili estragon
1 žlica Dijon senfa
2 žlice ocijeđenih i nasjeckanih kapara
4 mlada luka, sitno narezana
3/4 šalice panko krušnih mrvica
4 do 6 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
Priprema:
Prvo ćemo skuhati krumpir sa soli. Kad je skuhan, ocijedimo ga, zgnječimo i stavimo sa strane.
Sad ćemo pripremiti ribu - posolimo je i popaprimo te je stavimo u tavu, skupa s lukom, lovorovim listom i timijanom. Dodamo malo soli i dovoljno vode da ribu jedva prekrije. Poklopimo i na srednje jakoj vatri zakuhamo vodu. Pirjamo ribu 2 do 3 minute - vrijeme kuhanja ovisi o debljini ribe. Prebacimo na tanjur da se ohladi te usitnimo na manje komade.
Sad ćemo napraviti smjesu za riblje polpete - u velikoj posudi razmutimo jaja. Dodamo papar, koricu limuna, limunov sok, peršin, dodatno svježe začinsko bilje po izboru, senf, kapare i mladi luk. Pomiješamo da se sve sjedini, dodamo pire krumpir i miješamo dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodamo ribu i panko mrvice, te promiješamo dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Od smjese oblikujemo polpete koje potom stavimo u frižider na barem sat vremena (može i cijelu noć).
Polpete pečemo sa svake strane po pet, šest minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Poslužimo ih uz tartar ili majonezu s estrogenom. Prijatno!