Spoj najboljeg od sezone te zanimljivih tehnika pripreme obroka dovoljno je dobar razlog da se odlučimo na pripremanje i posluživanje novih verzija tradicionalnih jela. Jedno od takvih jela je fondue, jelo stvoreno za obožavatelje rastopljenog sira. Poznato je kako je ovo jelo bilo veliki hit u šezdesetim i sedamdesetim godinama, a zanimljivo je kako je u Švicarskoj fondue nacionalno jelo još od tridesetih godina prošlog stoljeća. I dok na spomen fondue odmah posmislimo na rastopljeni sir mi smo se odlučili na odmak od klasike i to tako da klasičnu fondue verziju učinimo još ukusnijom zahvaljujući kraljici proljeća – artičokama. Za pripremu ovog jela uvijek je dobrodošla fandue posuda ali ukoliko je nemate, nema problema, odlično će poslužiti dublja tava ili insta pot kuhalo. Ovaj ukusni umak poslužite uz pržene krumpiriće, svježe hrskavo povrće ili čak raviole nadjeve baš po vašoj želji.

Founde s artičokama, graškom i začinskim travama

Sastojci:
170 g blagog polumekog sira ili mozzarelle od mlijeka s visokim udjelom masnoća, sir naribajte
2 žlice kukuruznog škroba
65 g smrznutog graška
1 žlica maslaca
2 poriluka srednje veličine, koristi se samo bijeli i svijetlo zeleni dio sitno nasjeckan
225 g kuhanih artičoka (može i konzerviranih), grubo nasjeckanih
sol
malo bijelog vina
85 g krem sira
85 g svježeg ovčjeg sira
stručak bosiljka
malo listova mente
malo svježe nasjeckanog vlasca
½ žličice svježe naribane kore limuna
komadići tostiranog kruha

Priprema:
Naribani sir pomiješajte sa škrobom. U maloj posudi kuhajte grašak oko 5 minuta. Ocijedite, odložite. Na srednje velikoj tavi otopite maslac, dodajte nasjeckani poriluk, pirjajte uz miješanje ali pripazite da ne zagori. Nakon nekoliko minuta pirjanja na umjerenoj vatri dodajte artičoke. Začinite s malo soli, kuhajte minutu te dodajte vino. Kuhajte dok vino ne ispari. Sadržaj prebacite u blender i blendajte kako bi dobili pire. Očistite tavu te u nju vratite pire, zagrijte na umjernoj vatri. Dodajte krem sir i ovčji sir, kuhajte uz miješanje sve dok se otopi. Odvojite u dvije količine, u prvu dodajte naribani sir pomiješan sa škrobom, otopite, promiješajte, dodajte drugu količinu, miješajte kako bi se spojilo. Smanjite vatru kako bi zadržali toplinu. U blenderu blendajte grašak, bosiljak, mentu, koricu limuna i žlicu vode. Začinite s malo soli, ukoliko je potrebno dodajte još malo vode. Blendajte kako bi dobili glatku smjesu. U tavi ili fondue posudi spojite smjesu sa sirom te blendanu smjesu s graškom i aromatičnim biljem. Promiješate, kušajte te po potrebi dodajte malo soli. Poslužite toplo uz komadiće svježe tostiranog kruha ili hrskavog povrća.