Jedan od trendova vezanih uz hranu u 2022. je nostalgija, tj. pojam koji će na naše stolove izvući neka od dragih ali zaboravljenih jela, u fokus staviti okuse koje vežemo uz prošla desetljeća a kojih se rado sjećamo. Zato ne čudi što pažnju privlači fondue, jelo stvoreno za obožavatelje rastopljenog sira. Ovo je jelo bilo apsolutni trend u šezdesetim i sedamdesetim godinama, a zanimljivo je kako je u Švicarskoj fondue nacionalno jelo još od tridesetih godina prošlog stoljeća.

Ukoliko se niste okušali u pripremi fonduea otkrivamo u čemu je tajna. Važan je odabir sira koji se dobro topi, poput goude, ementalera, edamera, gruyera, ili fontine, a koji se dodaje u posebnu posudu zajedno s vinom. Sir se u kontaktu sa zagrijanim vinom otapa a korak koji vas dijeli od savršenog sirnog užitka je umakanje kockica kruha u rastopljeni sir. Inače ovo jelo obožava i slavni chef Daniel Humm (inače Švicarac), koji posebno uživa u kombinaciji sireva gruyere i vacherin, a koji ističe kako je kod pripeme fonduea najvažnije strpljenje, jer sir se dodaja u vruće ali ne vrijuće vino te je potrebno pričekati kako bi se na laganoj vatri dogodila magija.

Zanimljive su i zanimljivosti vezane uz samu posuda za fondue. I dok se danas lako može nabaviti set za fondue, tradicionalna se posuda u francuskoj brdskoj regiji naziva „caquelon“, a u švicarskoj „kachel“. Objema je zajedničko što se izrađuju od posebne keramike s debelom drškom te što se u ovoj posudi sir topi na štednjaku, a potom se posuda stavlja na grijač kako bi se održala toplina.

Osim klasične, jednostavne i vrlo ukusne kombinacije sira i kruha, u sir se mogu umakati šampinjoni ali i voće. Ukoliko želite postići još ukusniju aromu preporuka je posudu za fondue prije zagrijavanja premazati češnjakom ili u otopljeni sir dodati malo muškatnog oraščića ili koju kap rakije od višanja.

Sastojci:
800 g sira
4 dcl bijelog suhog vina (ukoliko pripremate manju količinu sira količina vina mora biti upola manja od količine sira)
4 žlice rakije od višanja
1 žlica kukuruznog škroba
sok od 2 limuna
4 režnja češnjaka
papar
kruh narezan na kockice

Priprema:
Ukoliko nemate klasičnu posudu za fondue pripremite glinenu posudu ili keramičku debljeg dna. Jelo možete pripremati na posebnim grijačima ali i na štednjaku. Dva češnja čenjaka očistite i prerežite na pola te istrljajte nutarnje stijenke posude. To će osim arome osigurati i da se sir ne lijepi za stijenke. Pomiješajte rakiju od višanja i kukuruzni škrob, važno je da se škrob u potpunosti otopi. Posudu zagrijte te dodajte vino, sir, češnjak, zagrijavajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje drvenom žlicom. Važno je da smjesa bude povezana, zato su važni miješanje i umjerena vatra. U trenu kada se sir počne topiti smanjite vatru na najniže te kada se sir u potpunosti rastopi dodajte smjesu rakije i škroba te sok limuna. Promiješajte, dodajte papra, posudu prebacite na grijač i započnite gozbu umakanjem kockica kruha u sir. Dobar tek!