Majonezu, mnogima omiljeni umak, uz malo vještine lako je pripremiti kod kuće. Tajna je u spoju žumanjka i ulja, jer žumanjak sadrži visoku koncetraciju lecitina, prirodnog emulgatora koji spaja uljnu i vodenu komponentu u umak savršene gustoće. Ali, ukoliko se i vi okrećete vege prehrani te nastojite smanjiti unos namirnica životinjskog porijekla, zasigurno vas zanima kako pripremiti vege majonezu, te čime zamijeniti žumanjak? Mogućnosti su brojne. Jer ovaj se umak može pripremiti od biljnih mlijeka uz dodatak ulja, jabučnog octa ili limunovog soka, priprema se i od kuhanog ili pečenog povrća, tofua, orašastih plodova, češnjaka...

Najjednostavniji za pripremu vege majoneze je korištenjem sojinog mlijeka ili aquafabe (tekućine preostale nakon kuhanja slanutka a koja je odlična osnova za pripremu brojnih jela i slastica). Pri korištenju sojinog mlijeka važno je koristiti nezaslađeno mlijeko. A kako bi vege majoneza bila okusom baš poput klasične dobro je dodati ocat (crveni, bijeli ili jabučni) ili limunov sok, manje je važno, jer ocat otvara okusnu paletu), malo soli, senf (odličan emulgator).

majoneza
Profimedia 

Za pripremu majoneze dobro je koristiti blender s funkcijom polakog miješanja te pulsiranja ili jednostavno pripremite majonezu miksajući mikserom na ruke. Važno je spojiti ulje i biljno (sojino) mlijeko ili aquafabu te pripremiti što je moguće kremastiju teksturu. Kako bi i vaša vege majoneza bila odličnog okusa ali i teksture dobro je prisjetiti se savjeta da ulje dolijevate pomalo, kap po kap. Također je važno koristiti sastojke sobne temperature. U tome je tajna uspješnog emulgiranja.

Domaću vege majonezu koristite kao dodatak sendvičima, coleslaw salati, kuhanom povrću, tuna ili pilećoj salati.

Sastojci:
120 ml sojinog mlijeka sobne temperature ili aquafabe
1 žlica crvenog ili bijelog octa
¼ do ½ čajne žličice soli
1,5 čajne žličice dijon senfa
1 čajna žličica limunovog soka
235 ml ulja (suncokretovo, sjemenki grožđa)

Priprema:
U blender dodajte sojino mlijeko ili aquafabu. Miksajte oko muinute kako bi se tekućina ugustila. Dodajte ocat, sol, senf, sok limuna te sve zajedno miksajte oko 30 sekundi. Špatulom počistite sastojke sa stjenki blendera. Potom dodavajte kap po kap ulja sve do četvrtine ukupne količine ulja. Važno je da blender cijelo vrijeme radi na najnižoj brzini kako bi smjesa postala gusta i povezana. Nastavite dodavati ulje, malo po malo, sada u tankom mlazu. Počistite stijenke blendera, potom miksajte još 10 sekundi. Kušajte. Po potrebi dodajte malo soli (ili čak šećera), a ukoliko vam je majoneza “tanka” dodajte još malo ulja. Domaću vege majonezu čuvajte u zatvorenoj staklenci u hladnjaku 2 do 3 tjedna. Ukoliko dođe do razdvajanja slojeva prije posluživanja žlicom promiješajte majonezu.