Svakog 22. veljače okupljamo se na Nacionalni dan margarite kako bismo odali počast našem omiljenom slavljeničkom koktelu - margariti. Ovaj svima omiljeni koktel koji sadrži triple sec, tekilu i sok od limete nastao je 1938. u Meksiku a diljem svijeta se smatra službenim party pićem.
Margarita se prvi put spominje 1938. kad ju je ‘otac pića' Carlos “Danny” Herrera napravio u svom restoranu u Baja Californiji i to za svoju slavnu mušteriju po imenu Marjorie King. Ona je bila slavna plesačica, voljela je piti ali je bila alergična na sva žestoka pića osim na tekilu. Zato je Carlos “Danny” Herrera osmislio margaritu.
No, naravno da stvari nisu tako jednostavne - ima još ljudi koji tvrde da su upravo oni prvi smislili margaritu. Jedan od njih bio je Francisco “Pancho” Morales, barmen u Meksiku, koji je, kaže, prvi smiksao koktel 1942. u Juárezu u Meksiku. A tu je i Margarita Sames iz Dallasa, koja vjeruje kako je upravo ona osmislila margaritu koju je navodno prvi put napravila svojim gostima u svojoj kući za odmor u Acapulcu 1948. Na zabavi je bio i Tommy Hilton, vlasnik hotelskog lanca Hilton, koji je koktel stavio u hotelsku ponudu. Ne zaboravimo ni Josea Cuerva, koji je tvrdio je da je već 1945. vodio reklamne kampanje za piće, uz frazu: "Margarita: više od imena djevojke." Sve u svemu, bez obzira gdje je piće prvi put napravljeno, jedno je sigurno — svi su se zabavljali dok su je pili!
Danas margarita dolazi u puno varijanti. Od jagoda i breskve do manga i bobičastog voća, preko zdravijih verzija pa i onih sportskih (kad triple sec zamijenite bezalkoholnim likerom). Margarita je prisutna na svakom meniju, pije se i ljeti i zimi, može se piti s ledom ili pak takozvana frozen margarita, pa čak i bez leda (straight margarita). Poslužuje se u raznim vrstama čaša, od tradicionalne čaše za margaritu, preko onih za koktele i vino pa čak i za pivo a rub čaše u kojoj se poslužuje može se posoliti ali i ne treba. U nastavku isprobajte klasičnu verziju margarite i odajte tako počast ovom svima omiljenom koktelu!
Sastojci:
led
50 ml tekile
25 ml soka od limete
20 ml triple seca
sol
2 kriške limete
Priprema:
Prvo pospite nekoliko žličica soli po površini malog tanjura. Istrljajte jednu krišku limete duž ruba čaše, a zatim je umočite u sol tako da cijeli rub bude pokriven. Sad napunite shaker ledom, zatim dodajte tekilu, sok od limete i triple sec. Protresite dok vanjska strana shakera ne postane hladna. Procijedite smjesu u pripremljenu čašu preko svježeg leda. Poslužite s kriškom limete.