Nema sumnje da je ispijanje kave dio naše kulture. Bilo da je pijemo s mlijekom, šlagom, tursku ili espresso, hladnu, dugu ili kratku, kava je dio svakodnevice i čini je ljepšom. No, jeste li se ikad zapitali postoje li još neki načini na koje možemo uživati u kavi, načini koji omogućuju da se malo maknemo od svoje standradne rutine ispijanja kave? U nastavku predstavljamo neke od njih, isprobajte ih, osjetit ćete razliku!

profimedia-0152667734.jpg
Profimedia 

French Press kava

Ova metoda kuhanja kave sve je popularnija posljednjih godina. To je starija metoda kuhanja, ali rezultati okusa u usporedbi s tipičnom kavom govore sami za sebe. Kuhanje ovakve kave je jednostavno. Sve što vam treba su malo krupnije mljevena zrna kave i topla voda te, naravno, French Press. Zagrijte malo vode u French Pressu i polako ulijte malo vode preko zrna kave. Pričekajte nekoliko sekundi, a zatim ulijte ostatak vode. Pustite da se kava natapa u vrućoj vodi četiri minute. Pričvrstite poklopac i filter pritiskom na prešu i polako pritisnite talog kave na dno French Pressa. Ulijte i uživajte!

profimedia-0420775382.jpg
Profimedia 

Hladno pripremljena kava (Cold Brew)

Ovaj jednostavni, alternativni način pripreme šalice kave mogao bi vas ostaviti bez teksta s obzirom na rezultat. Postupak je jednostavan - cold brew kava je drugačija jer se zrna nikada ne zagrijavaju tijekom procesa kuhanja. Umjesto toga, zrna se dugo namaču u hladnoj vodi, ostavljaju se da odstoje satima umjesto minutama. Krajnji rezultat je nenadmašna punoća okusa, s malo ili nimalo gorčine.
Ako želite cold brew kavu napraviti kod kuće, jednostavno dodajte krupna zrna u filter kanister ili filter vrećicu i pročišćenu vodu. Koristite četiri šalice vode za svaku šalicu grubo mljevenih zrna kave. Ostavite zrna kave u vodi u frižideru 12-15 sati. Nakon završetka namakanja, izvadite zrna i dobit ćete 4 šalice ukusnog hladnog koncentrata od kojeg možete raditi razne kombinacije, primjerice jednostavnu ledenu kavu (razrijedite koncentrat ledenom vodom) ili mu dodajte mlijeko.

profimedia-0567841504.jpg
Profimedia 

Ledena kava, na pravi način

Iako ova verzija možda zvuči jednostavno, pravi način pripreme može biti zahtjevan. Stoga isprobajte neke od ovih savjeta za pravilnu pripremu ledene kave:
- skuhajte kavu prije vremena i zamrznite je u kockice leda. Zatim, kada želite skuhati ledenu kavu, kockice leda kave prelijte vrućom kavom.
- ako pak kuhate vruću kavu i želite je preliti preko leda, sačekajte da se kava prvo malo ohladi te koristite više leda nego što se prvotno planirali. Svaka kocka morat će apsorbirati manje topline i trebala bi manje razrijediti kavu
- dobar trik je i skuhati jaču kavu što će smanjiti onaj okus razrijeđene kave nakon što je rashladite s ledom.

profimedia-0468457824.jpg
Profimedia 

Pour Over metoda

Još jedan trend koji se nedavno pojavio u caffe barovima je takozvana pour over metoda. Ova metoda uključuje primjenu malog filtera izravno na šalicu ili lonac kave. U filter se dodaje talog kave, a zrna se prelije vrućom vodom. Mali otvor na dnu sprječava prebrzo protjecanje vode, omogućujući kavi da se skuha prije nego što se ispusti u šalicu.

profimedia-0416327909.jpg
Profimedia 

Igrajte se s okusima

Osim raznih metoda pripreme, jedan od načina kako poboljšati kvalitetu svog omiljenog napitka je i korištenje kvalitetnijih zrna kave. Odvojite se od masovno proizvedenih vrećica kave iz trgovina i kupite nekoliko vrećica od lokalnih pržionica. Odmah ćete primijetiti razliku u kvaliteti.