Brzo a fino: Ljetna juha od kukuruza

Radi se od nekoliko jednostavnih sastojaka, a može se jesti i topla i hladna

Profimedia

Već smo pisali o dobrobiti kukuruza, a danas donosimo recept za jedno zanimljivo jelo u kojem je upravo kukuruz glavna zvijezda. Riječ je o juhi od kukuruza od samo nekoliko jednostavnih sastojaka – svježi kukuruz, pileći temeljac, ljutika, maslac i začinsko bilje - a rezultat je jelo intenzivnog okusa koji osvaja na prvu. Napomenimo i da se ovaj recept lako prilagođava: možete koristiti svoje omiljeno začinsko bilje, možete ubaciti svježe rajčice ili crvenu papriku a nije loše ni ubaciti malo vrhnja te tako dodatno obogatiti juhu. Za ovu verziju recepta treba vam svega 45 minuta a sastojke provjerite u nastavku:
6 klipova svježeg kukuruza
6 šalica pilećeg temeljca
4 žlice maslaca
1 šalica nasjeckane ljutike
Sol i papar
Bosiljak i timijan za ukras

Pixabay 

Priprema:

Prvo očistite kukuruz - uklonite ljuske i koru s kukuruza, nožem odrežite zrna a zatim prelomite ostrugane klipove na pola. Staviti na stranu.
Rastopite maslac u velikom loncu na srednje niskoj temperaturi. Dodajte ljutiku i kuhajte, često miješajući, 8-10 minuta. U lonac dodajte pileći temeljac, zrna kukuruza, izlomljene klipove, jedan cijeli klas kukuruza, sol i papar. Pustite da zakipi, zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte nepoklopljeno 10 minuta. Izvadite cijeli klas i ostavite sa strane da se ohladi. Kuhajte juhu još 10 minuta, zatim izvadite izlomljene klipove iz lonca i bacite ih.
Isključite juhu s vatre, te štapnim mikserom ispasirajte juhu dok ne postane glatka. Dobivenu juhu procijedite kroz sitno sito i odstranite sve komadiće koji su ostali. Procijeđenu juhu vratite u čisti lonac. Treba imati kremastu konzistenciju. Ako je pregusto, razrijedite vodom ili pilećim temeljcem; ako je prerijetko, kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Dodatno začinite po potrebi, prelijte u zdjelice te ukrasite začinskim biljem. Poslužite toplo ili hladno.