Počela je sezona svježeg kukuruza šećerca - tijekom kolovoza i rujna uživamo u blagodatima ove namirnice, jedemo ga pečenog ili kuhanog te ga kombiniramo s drugim namirnicama. Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije.

Dakle, iako ga nerijetko prati glas da je pun šećera i kalorija, kukuruz ima puno zdravstvenih dobrobiti. Obiluje prehrambenim vlaknima koja su neophodna za zdravu probavu, a doprinose i smanjenju kolesterola zbog čega je dobar i za zdravlje srca i krvnih žila. Osim toga, sadrži i folnu kiselinu, vitamin B, magnezij, vitamin C, fosfor, kalij. Dobar je u prevenciji protiv raka debelog crijeva, djeluje dobro na razinu šećera u krvi te pomaže kod želučanih i probavnih tegoba. S obzirom da je bogat antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze te brojnim fitokemikalijama, može ga se koristiti u borbi protiv karcinoma i virusa.

profimedia-0316746795.jpg
Profimedia 

Uostalom, kroz povijest se pokazao kao važna namirnica, koristili su ga Maje, Azteci i Inke kao i sjevernoamerički Indijanaci, koji su ga osim u prehrani koristili kao građevinski materijal i u dekorativne svrhe. Danas ga nalazimo u mnogim kuhinjama a možda najviše u tradicionalnoj meksičkoj kuhinji te onoj američkoj (nezaobilazan je sastojak svečanog obroka za Dan zahvalnosti).

Kod nas se svježi kukuruz najviše konzumira upravo sad. Osim što ga možemo naći kod uličnih prodavača, možemo i kod kuće isprobati neke od recepata. Primjerice, možemo ga raditi na meksički način, zapeći u pećnici, staviti u salatu, u juhu ili u popečke pa i napraviti tortu. Upravo za to jelo donijet ćemo recept krajem tjedna, po uzoru na onaj iz 'Dalmatinske kuhinje' Dike Marjanović-Radice.

profimedia-0351876413.jpg
Profimedia