Fotografkinja, autorica kuharica i zvijezda kulinarskih emisija Mary McCartney, slavna 52-godišnja kći još slavnijeg oca Paula McCartneyja i pokojne fotografkinje Linde McCartney, zagovornica je vegetarijanske i veganske prehrane. Ova kreativna autorica knjige 'The Meat Free Monday' rado sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama i na svom blogu dijeli savjete kako jesti manje mesa, a i dalje u svojoj prehrani osigurati dovoljnu količinu proteina.

51wvA68EIAS.jpg
StoryGourmet Press 

“Uvijek imajte dobru selekciju namirnica u vašoj smočnici, poput graha u konzervi, konzerviranih rajčica u svim oblicima, svježeg voća i povrća, jaja iz slobodnog uzgoja... Kad kod kuće imate odličnu bazu osnovnih namirnica, uvijek možete skuhati ukusan i hranjiv obrok. Meso nije jedini izvor proteina - ima ih i u grahoricama, orašastim plodovima, sjemenkama, jajima, tofuu... Također, u svoj smotthie ujutro uvijek dodam žlicu proteinskog praška”, savjetuje članica slavnog klana McCartney čija tri recepta donosimo u nastavku.

image foto DISCOVERY+.jpg
discovery + Mary i Paul McCartney često zajedno kuhaju

“Kvinoja, sitno zrno u obliku graha, ima više proteina i vlakana od pšenice i riže, i vjerojatno je jedna od najbolje čuvanih tajni u svijetu namirnica. Njezin pomalo gorak okus ovoj salati od rajčica daje određenu dozu osvježavajuće pikantnosti. Okus ovog jela nikada nećete zaboraviti”, govori Mary o svom prvom receptu.

shutterstock_250414753.jpg
Shutterstock 

SALATA OD KVINOJE I PEČENIH RAJČICA

6 zrelih rajčica, raspolovljenih
½ češnja češnjaka, sitno sjeckanog
1 žlica sitno sjeckanih listića peršina
3 žlice maslinova ulja
100 g kvinoje
1 žlica balzamičnog octa
1 ljubičasti luk, sitno sjeckan
sol, svježe mljeveni papar

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Stavite rajčice u pleh za pečenje, s odrezanom stranom prema gore. Pospite narezanim češnjakom i peršinom i prelijte 1 žlicom maslinova ulja. Posolite i popaprite. Stavite u pećnicu i pecite oko 40 minuta. U međuvremenu skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju, dobro ju ocijedite i stavite sa strane. Izmiješajte preostalo maslinovo ulje i balzamični ocat, te to umiješajte u kvinoju. Na kraju umiješajte pečene rajčice i luk.

shutterstock_1927490279.jpg
Shutterstock 

LJUTI FALAFEL

ZA FALAFEL:
225 suhog slanutka
2 srednja luka
3 češnja češnjaka
3 zelene čili papričice
šaka sitno sjeckanih listića peršina
2 žličice korijandera u prahu
3 žličice kumina u prahu
1/2 žličice praška za pecivo
morska sol
biljno ulje za prženje

ZA TAHINI UMAK:
2-3 češnja češnjaka
morska sol
sok 2 limuna
150 ml tahini paste
malo vode

Slanutak namočite preko noći u hladnoj vodi, ujutro ocijedite i usitnite u blenderu. Naribajte luk, dodajte sitno sjeckani češnjak, čili papričice, sjeckani peršin, korijander, kumin, prašak za pecivo i prstohvat morske soli. Sve dobro izmiješajte, napravite ogruglice i pržite ih na ulju. Uz falafel prirpemite tahini umak - izgnječeni češnjak, malo soli, limunov sok i tahini pastu izmiješajte i dodajte malo vode da dobijete gustoću punomasnog kiselog vrhnja.

shutterstock_1500830738.jpg
Shutterstock 

PALAČINKE S BOROVNICAMA

225 g oštrog brašna
3 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
4 žlice šećera
50 g maslaca
125 ml organskog mlijeka
125 ml mlaćenice
2 veća organska jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
150 g svježih ili zamrznutih borovnica + dodatno za serviranje
šećer u prahu

U jednu zdjelu stavite sve suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer. Didajte mokre sastojke - 50 g rastopljenog maslaca, mlijeko, mlaćenicu, jaja i ekstrakt vanilije. Nakon što sve dobro izmiješajte, umiješajte i 150 g borovnica. Pecite palačinke na rastopljenom maslacu, otprilike minutu sa svake strane. Poslužite sa šećerom u prahu i borovnicama, a možete ih preliti i javorovim sirupom.

8823076-mary-cookies-sandwich.jpg
discovery +