Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZDRAVLJE IZNAD SVEGA!

Borna Kotromanić: 'Iz ljubavi prema sebi, sve se više priklanjam veganstvu'

Autor Nika Romek
Autor Nika Romek

I ljubav prema životinjama je ogromna, ali ne i presudna

Izvor: Robert Gašpert

Post je prije svega čin svojevoljnog uzdržavanja od hrane i pića na neko vrijeme. Apsolutni se post, pak, određuje kao uzdržavanje od hrane i pića, najčešće dan, ali i ponekad više dana. Više dana odabire i životna savjetnica Borna Kotromanić koja se nedavno podvrgnula postu na vodi. Kako je sama nazvala, za nju je to čišćenje duha i tijela. Iako je poznata po zdravom načinu, u posljednje vrijeme učestalije govori o svemu što je dobro za tijelo, duh, ali i okoliš. Kao što je istaknula u našem razgovoru, to je budućnost. 'Budućnost je vrijeme u kojem će svjesno življenje biti jedina imunizacija od raznoraznih valova epidemija i prirodnih nepogoda kojima će se planet Zemlja rješavati onih koji nisu usklađeni s njenim višim frekvencijama', objasnila je Borna, a što nam je još rekla, pročitajte u nastavku. 

Zašto ste se odlučili za fasting?

Postim od svoje 25 godine, naime od tada, zbog brige za vlastito zdravlje i tada pogotovo kao mlada mama, započinjem istraživati nutricionističke zakonitosti, unosa, i kombiniranja namirnica, metaboličke procese i naravno već tada kroz stručnu literaturu otkrivam čudotvorne koristi posta, pročišćenje duha i tijela i dovođenja u ravnotežu svih tjelesnih funkcija,jedno drevno ali uvijek moćno temeljito resetiranje.

borna kotromanić Izvor: Robert Gašpert

Koliko mislite da je mentalno potrebno biti dobro pripremljen za ovako nešto?

S bremenom mi je postalo sve lakše, što vam je uredniku život mimo posta, to je post lakši jer se luči manje toksina i tijelo nije u šoku prilagodbe. Ja ne pušim, ne pijem, unosim male količine hrane odabrane kvalitetne namirnice, spavam, vježbam, meditiram, ne ulazim u slučajne spolne odnose, dakle post je samo sastavni dio takvog životnog stila. Moji 'poroci' su ples i ekstravagantan stil, u većini drugih stvari živim poput sretne redovnice.

Ja ne pušim, ne pijem i ne ulazim u slučajne spolne odnose

Je li Vam teško? S kojim se namirnicama najviše (ako se uopće) borite? Što Vam najteže pada?

Najteža su prva dva dana jer se ipak oslobađaju toksini. Kod mene ta faza kraće traje, prva dva dana, jer tijelo nije preplavljeno toksinima, tako da te dane treba piti puno alkalne vode obogaćene molekularnim hidrogenom i limunadu ili nekoliko žlica jabučnog octa, jer od kiselosti mogu nastupiti glavobolje.

borna kotromanić Izvor: Robert Gašpert

Kako se osjećate? Jeste li izgubili energiju ili se osjećate bolje?

U dane posta kad ste mentalno prihvatili činjenicu da hrana nije i ne treba biti izvor mentalne stimulacije, već isključivo služi unosu nutrijenata potrebnih za optimalan rad vaših organa, onda shvatite da imate neusporedivo više energije, manje vam se suvišnih misli mota glavom i imate oštar fokus i ono čemu težimo. Biti prisutni u sadašnjem trenutku, dolazi nam prirodno, ne moramo biti vlastiti mentalni policajci. Inače, tijelo ni na jednu fizičku aktivnost pa ni na trčanje ne troši više energije nego na probavu hrane.

Poznati ste da i inače njegujete zdrav način života. Što je ono na čemu ćete oduvijek biti zahvalni, tj. na koju ste zdravu odluku najponosniji?

Najvažnija moja zdrava odluka je ZDRAVLJE über alles! Zdravlje iznad svega! I to što kod mene ne postoje odluke koje se ne pretoče u djela bez obzira na vrijeme i energiju koju iziskuju.

borna kotromanić Izvor: Robert Gašpert

Progovorili ste čak i o mogućnosti prelaska na vegetarijansku/vegansku prehranu. Što Vas najviše motivira za to?

Veganstvo da, sve mu se više priklanjam, ne iz ljubavi prema životinjama, iako ih volim, već iz ljubavi prema sebi, kako bih čim manje nepotrebno opterećivala svoje tijelo i organe, teško probavljivom hranom sa štetnim dodacima. Uglavnom svježa hrana, voće, povrće i žitarice.

Povezane vijesti

Neki to nazivaju današnjim trendom, a cijel fizičkim i mentalnim procesom. Kako Vi na to gledate? Mislite li da je budućnost u takvom načinom života?

Budućnost je vrijeme u kojem će svjesno življenje biti jedina imunizacija od raznoraznih valova epidemija i prirodnih nepogoda kojima će se planet Zemlja rješavati onih koji nisu usklađeni s njenim višim frekvencijama; svjedoci smo pada lažnih bogova, konzumerizma i megalomanije; bit ćemo prisiljeni pojednostavniti život, okrenuti se nutrini i istinskim vrijednostima, vratiti se načinu života koji cijeni 'Život' iznad svega, majku prirodu i s poštovanjem se odnosi prema svemu sto je źivo i neživo, a dio je našeg ekosustava.

Pogledajte

46:17
Borna Kotromanić: 'Svi smo mi u prošlim životima bili kraljevi i prosjaci'
INSIDE STORY s Bornom Kotromanić
Izvor: Adria Media
Izvor: Adria Media

Najčitanije

Najnovije