Lagana marmelada od rajčice jednostavna je za napraviti, ima karakter i odlična je ako imate goste na nekom druženju. Sve što vam treba je malo vremena, strpljenja i malo volje... da ne pojedete cijelu teglu sami. I ne, nije ista kao i šalša jer rajčica kuhana na ovakav način je slađa, ljepljiva i, po nekima, puno ukusnija! Također, ima i karakter koji joj dodaju drukčiji začini među kojima je i ljuta papričica. Uostalom, isprobajte sami, ide super u sendviče, kao dodatak za brunch ili je možete jesti žlicom ravno iz teglice...
Sastojci:
70 dkg zrelih rajčica, krupno nasjeckanih
1 šalica šećera
2 žlice svježe iscijeđenog soka limete
1 žlica svježe naribanog ili mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog kima
¼ žličice mljevenog cimeta
⅛ žličice mljevenog klinčića
1 žličica soli
1 jalapeño ili neka druga ljuta papričica, mljevena, ili kajenskog papra prema ukusu
Priprema:
Stavite sve sastojke u lonac, pustite da zavrije na umjerenoj vatri, često miješajući. Smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok smjesa ne dobije konzistenciju gustog džema, oko 1 sat i 15 minuta. probajte i prilagodite začine, a zatim ohladite te držite u hladnjaku. Rok trajanja je najmanje tjedan dana.