Ova delicija dolazi iz Sirije i svojevrsno je savršenstvo koje nastaje kad se spoje crvene paprike, sok nara i orasi. Poslužuje se kao umak i namaz ili prilog jelima. Priprema nije dugotrajna, a poslužuje se rashlađena. Ovisno o vrsti paprika, muhammara može biti jačeg ili blažeg okusa, a okus se može dopuniti dodatkom češnjaka i limunova soka. Recepti i način pripreme ovog specijaliteta prenosSasili su se s koljena na koljeno, a danas postaje sve popularniji u pripremi zimnice diljem svijeta.

Blaga muhammara
Sastojci

400 g pečene crvene paprike
pola vezice mladog luka
žličica svježe cijeđenog limunova soka
1/2 žličice mljevenog kima
sol
3 žličice sirupa od nara (kao zamjena može i med)
češanj češnjaka
žličica mljevenih crvenih papričica
5 žlica ulja
25 g krušnih mrvica
40 g krupno nasjeckanih oraha

Priprema: pomiješajte pečenu, očišćenu i narezanu papriku, sitno narezan luk, sok od limuna, kim, sol, dvije žličice sirupa od nara, pola žličice mljevenih crvenih papričica, četiri žlice maslinova ulja i orahe u blender. Usitnite sve sastojke u kremastu smjesu. Dodajte četiri žlice krušnih mrvica i i miksajte do željene gustoće. Po potrebi dodajte još mrvica. Na kraju dodajte nekoliko kapi maslinova ulja, žličicu sirupa od nara te malo mljevenih papričica. Pri posluživanju po vrhu pospite ostatak oraha. Ako muhammaru pripremate za zimnicu, staklenke čuvajte u hladnjaku.