Svježi klipovi kukuruza smiješe nam se na tržnicama. I dok ćemo za kukuruzom uglavnom posegnuti kako bi ga jeli kuhanog ili pečenog, donosimo recept koji će obogatiti kasnoljetne jelovnike. Jer se upravo od svježeg kukuruza, i to onog svjetlog zrna, može prirpremiti odlična topla salata koju u Meksiku pripremaju pod nazivom esquites. U originalnom se receptu uvijek koristi svježi kukuruz ali ukoliko ste kroz kolovoz zamrznuli nešto nekuhanog kukuruza u ovoj salati možete uživati i kroz godinu. A kako jednostavno skinuti zrna kukuruza s klipa? Podsjećamo!
Ova je topla salata sastavni je dio meksičke street food ponude i uglavnom se poslužuje na lišću kukuruza ili u stirpor čašama uz dodatak vrhnja.
Pripremljena salata, u kojoj je važan sastojak i sir, u originalu sir cotija koji možete zamijeniti fetom, svježim kravljim sirom ili čak ribanim parmezanom, poslužuje se uglavnom uz meso s grila. Donosimo recept za pripremu količine dostatne za poslužiti 4 do 6 osoba.
Topla meksička salata od kukuruza
Sastojci:
6 klipova kukurza šećerca, odvojite zrna od klipa
55 g maslaca
2 češnja češnjaka
1 list lovora
sol
120 ml majoneze
0,5 l vode
2 limete
200 g svježeg sira ili fete
šaka svježe najseckanog korijandera
2 mlada luka, sitno nasjeckana
1 jalapeno papričica, uklonite sjemenke, nasjeckajte
ulje
čili ljuskice
Priprema:
Zagrijte veliku tavu, dodajte zrna svježeg kukuruza. A kako uspješno skinuti zrna kukuruza s klipa podsjećamo ovdje. Kukuruz začinite s malo soli te ga zagrijavajte oko 2 minute, dok donja strana uz tavu ne poprimi tamniju boju. Dobro promiješajte te ostavite kako bi se i druga strana lagano zapekla. Kukuruz prebacite u veliku zdjelu za pripremu salate. Dodajte usitnjeni sir, korijander, usitnjeni češnjak, majonezi, svježe iscijeđeni sok limete, čili. Sve dobro promiješajte kako bi se okusi proželi. Kušajte te po želji dodajte začina koji vam nedostaje. Poslužite odmah.