Hladne juhe su tijekom ljetnih mjeseci uvijek dobar izbor. Danas ćemo zato isprobati recept za hladnu juhu od cikle, jelo koje dolazi iz Poljske i a znamo je i kao chlodnik. Ova hladna juha je ukusna i osvježavajuća a jako je popularna u Poljskoj tijekom toplijih mjeseci. Sadrži i plod i listove cikle a priprema se super brzo i jednostavno. Njezin je jedinstveni okus složen i teško ga je opisati, ali juha je hladna, zdrava i odličan izbor za vegetarijance. Također, osim što je ukusna, ova je juha prekrasne ružičasto-ljubičaste boje pa će ukrasiti svaki stol na kojem je poslužena. Za ovaj recept treba vam manje od pola sata a kako se radi, provjerite u nastavku!

Sastojci:
2 male cikle zajedno s lišćem
2-3 žlice soka od limuna
400 ml vode ili temeljca od povrća
750 ml grčkog jogurta ( možete dodati i mlaćenicu i/ili kefir)
3-4 žlice sitno nasjeckanog kopra
4 žlice sitno nasjeckanog vlasca
10 krupno naribanih rotkvica
1 veći krastavac, oguljen, krupno narendan
1 zgnječen češanj češnjaka
Sol i papar

beets-g8012a0367_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Ciklu ogulite i krupno naribajte. Lišće i stabljike cikle sitno nasjeckajte. Sve stavite u veliki lonac, dodajte vodu ili temeljac od povrća, limunov sok, poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se smjesa od cikle ohladi, dodajte preostale sastojke, začinite po želji i dobro promiješajte. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta (do 4 sata) prije posluživanja. Možete poslužiti s tvrdo kuhanim jajem.