U sezoni smo svježeg kukuruza i osim što uživamo u kuhanim i pečenim klipovima privlače jela koja su još ukusnija ukoliko kukuruz iz konzerve zamijenimo svježim, poput salate od kukuruza ili odlične guste chowder juhe. Ali kako skinuti zrna s klipa kukuruza? Načelno nije teško, posebno ukoliko imate napravicu upravo za skidanje zrna s klipa ali od pomoći je i ravni kuhinjski nož. Važno je dobro vladati nožem te paziti da klip ne sklizne pri rezanju a od velike pomoći u tom je i savjet koji donosimo.

kukuruz
Shutterstock 

Naime, ukoliko u kući imate kalup za kuglof, onaj okrugli s rupom u sredini, posegnite za istim jer upravo uz pomoć ovog kalupa skidanje zrna kukuruza s klipa je lako a prednost je i u tome što ćete sva zrna skupiti upravo u sam kalup. Klip kukuruza je dovoljno zapiknuti u samu rupu te pažljivo nožem po dužini klipa skinuti zrna svježeg kukuruza kojem ste unaprijed sklonili lišće. Pripazite da kalup podložite ne proklizavajućom podlogom.

Sad kad ste pripremili zrna svježeg kukuruza pripremite i odličnu gustu chowder juhu koja se jede diljem svijeta i za koju ćete lako pronaći brojne ukusne recepte. Priprema se s mlijekom ili vrhnjem, poslužuje se uz krekere i prepečeni kruh, a najzanimljivije je što je jednako ukusan bez obzira kuha li se s plodovima mora ili povrćem. Poznati je chowder od školjaka, ribe, ali i onaj od krumpira i sira. Nas je posebno oduševio chowder s kukuruzom, gusta juha bogata sitno sjeckanim povrćem odlično sljubljenih okusa. Dobar tek!