Chowder je popularna engleska juha koja se jede diljem svijeta i za koju ćete lako pronaći brojne ukusne recepte. Priprema se s mlijekom ili vrhnjem, poslužuje se uz krekere i prepečeni kruh, a najzanimljivije je što je jednako ukusan bez obzira kuha li se s plodovima mora ili povrćem. Poznati je chowder od školjaka, ribe, ali i onaj od krumpira i sira. Nas je posebno oduševio chowder s kukuruzom, gusta juha bogata sitno sjeckanim povrćem odlično sljubljenih okusa. Odličan je obrok za prve prohladne dane u kojima se veselimo jelima na žlicu te najboljem od kasnog ljeta i rane jeseni. Sigurni smo da će chowder postati vaša omiljena juha koja će, ovisno o sastojcima, svaki put pričati novu priču.

Sastojci

100 g korijena celera
1 manji luk
1 mrkva
2 žlice brašna
20 g maslaca
1 l mlijeka
temeljac od kokošje juhe
700 g svježeg ili smrznutog kukuruza šećerca
2 krumpira
250 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica čilija u prahu po želji
sol i papar

Priprema: povrće operite i očistite. Nasjeckajte korijen celera, luk i krumpir na kockice, a mrkvu na tanke rezance. U posudi otopite maslac te dodajte celer, mrkvu i luk te pirjajte uz dodavanje temljca. Kada povrće omekša, dodajte dvije žlice brašna i dobro promiješajte. Dodajte mlijeko i malo temeljca te ostavite da prokuha. Zatim dodajte krumpir narezan na sitne kockice, zrna kukuruza, začinite solju i paprom. Kuhajte kratko te, ako je potrebno, začinite. Poslužite toplo uz prepečeni kruh ili domaće krekere.