Arepas nisu kruh, ni tortilje. Najbliži opis je - "muffin" peciva koja se pripremaju od kukuruznog brašna, a osnova su za savršene zalogaje. U Venezueli je nezamislivo ne poslužiti ih uz svaki objed, a privlače okusom, teksturom te jednostavnom pripremom, jer tijesto nije potrebno ostavljati da se razvije, da naraste. Prikladna su za bez glutenske obroke, osnova su za odličan sendvič, baza za kajganu, pečeno povrće, komadiće mesa prelivene ukusnim umacima; dovoljno je umijesiti ih, uključiti pećnicu ili ih pripremiti na tavi, svježe prerezati napola te nadjenuti. Zanimljivo je da se mogu pripremati i od mješavine kukuruznog i bijelog brašna. 
Originalni recept seže u doba Maya, a osim u Venezueli ova se peciva pripremaju diljem srednje Amerike, te se u Kolumbiji pune s jajima i sirom, dok je u Venezueli omiljeni odabir crni grah, tuna, povrće, avokado, piletina... Odlične su i kombinacije lososa i avokada, šunke i sira, ali i slatke verzije s čokoladnim namazima i marmeladama.

Arepas
Shutterstock 

Donosimo recept za pripremu peciva a na vama je da odlučite kojim ćete ih nadjevom nadjenuti.

Sastojci:
300 g kukuruznog brašna
380 ml vode
1 žlica kukuruznog ulja
prstohvat soli

Priprema:
U posudi pomiješajte vodu, sol i ulje. Dodajte brašno, malo po malo, uz stalno miješanje. Važno je dobiti mekanu i dobro povezanu smjesu koju je potrebno ostaviti nekoliko minuta. Potom tijesto narežite na mannje komade koje rukama oblikujete u male diskove (ne previše tanke). Na tavi za pečenje ugrijte ulje te pecite arepas sa svake strane tri minute. Poslužite te nadjenite po želji.